Junta de Andalucia

Vlada Andaluzije nedavno je prvi put nacrtala crvenu liniju na mestu gde je pre bila dvostruka puna bela crta.

Ova crvena linija, nacrtana na državnom putu A-355 u Malagi, jednom od najopasnijih u Španiji, označava važan korak u poboljšanju bezbednosti na putevima, prenosi Poslovni.hr.

Kako dvostruka bela crta očito nije ispunila svoj cilj, Španci su preko nje nacrtali crvenu liniju, nadajući se da će ona biti jasno upozorenje vozačima da ostanu u svojoj traci i da im je zabranjeno preticanje. Ova mera ima za cilj smanjenje broja saobraćajnih nesreća i povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Osim crvene linije, planira se postavljanje četiri edukativna radara ili digitalna znaka duž puta.

Oni će, pišu Španci, vozače informisati o njihovoj trenutnoj brzini i podsećati ih na maksimalno dopuštenu brzinu, što dodatno doprinosi bezbednosti na putu. Ako crvena linija ne spreči vozače u činjenju prekršaja, vlasti kao poslednju mjeru najavljuju uvođenje kamera i radara koji će pokrivati kritične tačke.

Ove inicijative dolaze kao odgovor na visoku stopu nesreća na putu tokom protekle godine, kada je na njoj smrtno stradalo čak deset osoba.

Takođe, put, otvorena 2014. godine s predviđenom dnevnom frekvencijom od 7.000 vozila, sada gotovo trostruko premašuje taj broj. Naime, dnevno njom prođe skoro 20.000 vozila, uključujući i veliki broj teretnjaka.

18 COMMENTS

  1. Ово има и у Бугарској. Када се од Софије – Перника иде ка Г.П. Кулата. Још су поставили и стубиће на црвеној линији.

  2. За драстичне прекршаје у насилничкој вожњи са смртним исходом виновника оптужити за убиство са предумишљајем.

  3. Pametno svaka čast to treba i kod nas da se uradi i to treba da bude dupla dugo postojana florroscentna crvena boja, pa ko to prekrši, odmah ga voditi u zatvor

  4. Kod nas konkretno ništa,jer više od pola ovih što voze su daltonisti,pa za više od 90 posto “vozača” žmigavac je misaona imenica a crvena linija bi ih kao bikove još više iritirala.

    • Cekamo da vi botovi sendvicari to prvi uradite… Pa evo, za pocetak, mislis li da bi ikada i jedan od njegovih “kumova” odgovarao i snosio posledice, ako bi nasilnicki vozio i preticao preko te pune linije? Cak i ubio nekoga… Svi znamo da ne bi…

  5. Onaj sto gazi dvostruku punu gazice i crvenu i ma koju drugu. Mozda ce ga samo iritirati jos vise crvena boja!Bolje je postaviti kamere sa prepoznavanjem prelaska preko linije a onda obavezno i zatvorska kazna!

  6. Pametnije bi bilo da prošire put na više mesta da se mogu obići spora vozila. Kad se neko boji deonice i vozi 40 km/h naravno da ljudi odlepe i krenu u preticanje. Primer je kanjon morače gde su svi uplašeni a put dobar da komotno može da se vozi i 80.

  7. Na kriticnom deonicama treba postaviti stubice fi 100 mm visine do 300 mm umrsto duple linije kao sto su uradili u Bugatskoj pa neka pretice jevtinije je nego lecenje povredjenih i neduznih ljudi

  8. A vozača ko u bajci a na putevima tuga i bahatost. A kultura još nije ni izmišljena. Poz od instruktora B kat. u odlasku….poz i u “novosađaninu” koji u sred raskrsnice izilazi iz autova da se tuče sa instruktorom i kandidatom. Slučaj se održao na raskrsnici blizu pozorišta. Koliko se sećam srebrni 206….šteta što nisam zapisao reg
    oznaku.pozdravljam ga….iz Bayern

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here