D. Pašić
BRATSKI SUSRET: Članovi kluba iz Štajera sa delegacijom iz Srbije

Posle dve godine u logoru Mauthauzen u Gornjoj Austriji je održana komemoracija povodom 77-godišnjice od oslobađanja, 5. maja 1945. Komemoraciji je prisustvovala i delegacija Srbije, a nastavljena je i tradicija da članove delegacije ugosti neki naš klub. Ovog puta ta čast je pripala članovima “Vuka Karadžića” iz Štajera.

Prethodno je ispred spomenika srpskim i jugoslovenskim žrtvama nacističkog logora u Mauthauzenu, Miodrag Kapor, sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poručio da je Srbija uvek vodila odbrambene i oslobodilačke ratove.

– Srpski narod je kroz istoriju bio na pravoj strani, strani istine, pravde, slobode i humanizma. Tokom dva svetska rata Srbija je procentualno izgubila najviše stanovništva od svih zemalja koje su učestvovale u sukobima. Austrougarska je na ovim prostorima i šire napravila logore u koje je dovedeno više od 300.000 Srba. Skoro polovina od tog broja je okončala živote u logorima. Ovaj ovde, Mauthauzen, bio je u Drugom svetskom ratu najveći posle Aušvica. Sve ovo nas podseća zašto je sloboda najskuplja srpska reč. To nas obavezuje i ne smemo da zaboravimo žrtve ovde i svuda gde počivaju – rekao je između ostalog Kapor, izražavajući nadu da naša omladina nikada neće morati da koristi oružje kako bi sačuvala slobodu i Srbiju.

Lep običaj kada se radi o dolasku predstavnika države nastavljen je i ovog puta. Ranije, pre korone, obično je Srpski klub Vidovdan iz Linca organizovao doček delegaciji iz matice. Ovog puta ta čast je pripala članovima Srpskog kluba “Vuk Karadžić” iz Štajera, na čelu sa predsednikom Goranom Muždekom.

Goran Muždeka goste dočekao u narodnoj nošnji

– Drago nam je što možemo da vam poželimo dobrodošlicu. Naše misli su uvek uz Srbiju i Republiku Srpsku, pa nam je srce puno kada možemo da ugostimo naše ljude iz matice – istakao je prvi čovek kluba iz Štajera.

Kako i dolikuje našim običajima upriličen je ručak u toku koga je bilo prilično radno. Miodrag Kapor iskoristio je priliku da u ime države Srbije zahvali našim ljudima iz kluba u Štajeru. On je uručio prigodne poklone i zahvalnice Nebojši Rodiću, ambasadoru Republike Srbije u Beču, Svetlani Lali Stanković, generalnom konzulu u Salcburgu, Aleksandru Čeniću, počasnom konzulu u Lincu, predstavnicima Saveza Srba Austrije i srpske Zajednice Gornja Austrija.

Mladen Filipović, šef kancelarije Republike Srpske u Beču, takođe je izrazio zahvalnost i Goranu Muždeki uručio knjigu “Istorija Republike Srpske”.

Posetili i kapelu

Delegacije Srbije, Republike Srpske, SPC, predstavnici diplomatije i udruženja naših građana, posle logora iz Drugog svetskog rata, posetili su i italijansko Vojno groblje u naselju Rajferdorf, nadomak Mauthauzena, gde se nalazi spomen-kapela Svetih srpskih novomučenika. Kapela je podignuta u znak sećanja na 8.000 srpskih civila i vojnika iz Prvog svetskog rata koji su sahranjeni na ovom groblju. Veći deo radova na kapeli je urađen, a u toku je freskopisanje.

NE SMEMO DA ZABORAVIMO: Počast Srbima stradalim u nacističkom logoru Mauthauzen

Tri decenije kluba

Klub “Vuk Karadžić” iz Štajera ove godine će obeležiti 30 godina od osnivanja. Povodom ovog važnog jubileja udruženje će 11. juna organizovati proslavu u Kazino sali u gradu na rekama Ens i Štajer. Slavlje će početi u 18 časova uz bogat kulturno-umetnički program.