Tanjug
Milorad Pupovac

Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas na obeležavanju proboja partizanskih snaga na Petrovoj gori da antifašisti koji su pripadnici srpskog naroda nisu pretnja Hrvatskoj, već, kako je rekao, oni koji ih sa saborske govornice nazivaju neprijateljima hrvatske države.

– Ako je antifašizam, zbog kojeg smo se danas okupili, pretnja Hrvatskoj, onda treba reći da nismo mi pretnja kao što nisu bili oni koji su 1942. godine ustali i napravili proboj, nego ste vi pretnja Hrvatskoj kao i oni iz 1941 –  rekao je Pupovac.

Predsednik SNV-a nije precizirao na koga je konkretno mislio, ali, kako navodi HINA, poznato je da je poslanik Suverenista Željko Sačić nedavno u Hrvatskom saboru izneo optužbe za “širenje neprijateljske i protivhrvatske propagande preko nedeljnika Novosti”, koje, kako se navodi, izdaje SNV.

– Bili ste pretnja Hrvatskoj i Evropi kao što ste i danas – rekao je Pupovac u govoru u povodu godišnjice proboja Prvog kordunskog partizanskog odreda na Petrovoj gori.

Proboj vojnog obruča na Petrovoj gori koji su pokrenule snage antifašističkog pokreta Pupovac je nazvao jednim od prvih značajnijih proboja zahvaljujući kojem je spašeno gotovo 9.000 ljudi.

– Oni su spasili jezgro antifašističkog pokreta u ovom delu Hrvatske. Te ljude su tadašnje ustaške vlasti zvali četnicima, kao što danas neki nas nazivaju četnicima, a mi to nismo, niti su to bili oni – naglasio je Pupovac.

Poštu žrtvama polaganjem cveća u podnožju Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna odala je i saborska poslanica Možemo Urša Raukar Gamulin.

– Okupili smo se da obeležimo herojsku borbu protiv najvećeg zla u 20. veku, protiv nacizma, fašizma i četništva, borbu protiv onih koji su sejali smrt na ovim prostorima – rekla je Raukar Gamulin.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here