commons.wikimedia/Giggette
Teritorija Meksika 1824. godine

Ruski senator Aleksej Puškov prokomentarisao je reči bivšeg komandanta američke vojske u Evropi generala Bena Hodžisa o pripadnosti Krima Rusiji i pozvao Vašington da vrati Teksas Meksiku.

Američki general je u intervjuu za ukrajinski portal „Apostrof“ izjavio da su pretenzije Moskve prema Krimu i južnoj Ukrajini „lažne i neprihvatljive“, jer pre vladavine carice Katarine Velike „tamo nije ni bilo Rusije“.

Puškov je podsetio da za vreme vladavine Katarine Druge država Ukrajina uopšte nije postojala i Krim nije mogao da bude ukrajinski.

“I Sjedinjene Američke Države su 1783. godine bile uzan pojas zemlje duž Atlantika – kasnije su osvojile sve ostalo. Neka vrate Teksas Meksiku”, napisao je senator na svom nalogu na Tviteru.

Od kraja 15. veka, primorski gradovi i planinski deo Krima ušli su u sastav Osmanskog carstva. Ostatak poluostrva pripadao je Krimskom kanatu – vazalu Osmanskog carstva. Rusko-turski rat 1768-1774. godine prekinuo je tursku vlast nad Krimom i prema Kučukkainardžijskom miru iz 1774. godine, Osmanlije su odustale od pretenzija na poluostrvo. Krimsko poluostrvo je 1783. ukazom carice Katarine Druge pripojeno Ruskom carstvu.

SAD su pripojile su 1845. Republiku Teksas i priznale je za 28. svoju državu. Na taj način su Sjedinjene Američke Države nasledile teritorijalni spor između Teksasa i Meksika, što je brzo dovelo do Meksičko-američkog rata, nakon kojeg su SAD zauzele dodatne teritorije kojim su proširile granice zemlje sve do Tihog okeana.

5 COMMENTS

  1. Gospodin Puškov ne shvata moderno tumačenje pojma “demokratija” – svi ima da se ponašate kako ja kažem, a ja kako mi se ćefne – u potpisu Uncle Sam.

    Samo, ničija nije do zore gorela Uncle Sam!

  2. Pa pola Mexica je u SAD a ostalo pola zeli da se useli neznam dali Mexico kao i mnoge drzave korumpirane trebaju i da postoje u ovom danasnjem Svjetu pozdrav iz najbolje drzave na svijetu USA Floride

  3. E drug Puškov…. Nismo nešto čitali da su meksikanci tražili “drvenog” advokata a ponajmanje sovjeta. Gledajte i rešavajte svoju bedu, ostavite Meksiko.
    Sve države koje su “gostile” amerikance su svetlosnim godinama ispred sovjeta. Države koje su se oslobodile sovjeta za kratko vreme su povratile ekonomiju i standard. Rusija sa satelitima i dalje ostaju zemlje sa “ponosnim” i bednim stanovnicima kojima je životni cilj da ponosno pošalju decu na zapad zauvek. Svi znaju za to ali se prave patriote dok ne nadju hleb na zapadu. Činjenica….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here