Put do Marsa za 39 dana

0

Frenklin Čang Dijaz, bivši astronaut i fizičar na Institutu tehnologije u Masačusetsu, kaže da bi putovanje do crvene planete moglo značajno da se ubrza upotrebom rakete VASIMR, čiji bi prvi probni let mogao da bude za tri godine.

 

Udaljenost između Zemlje i Marsa je između 55 i 400 miliona kilometara, zavisno od njihovih položaja u orbiti oko Sunca.

Ova raketa za pogon koristi tehnologiju impulsne magnetoplazme i nalazi se u središtu buduće strategije američke agencije NASA, koja se zbog rasta troškova istraživanja svemira sve više okreće privatnom sektoru.

 

NASA je pozvala firme da predstave nove tehnologije za pogon svemirskih vozila ili svemirskih brodova za buduće misije sa ljudskom posadom.

 

Čang Dijaz se nada da bi putovanje na Mars moglo da bude ostvareno raketom koja ne koristi klasično hemijsko gorivo.

 

Njegova raketa koristila bi električnu energiju za transformaciju goriva – hidrogena, helijuma ili deuterijuma – u gasovitu plazmu koja se zagreva na temperaturu od 11 miliona stepeni Celzijusovih.

 

Ovaj gas potom bi se usmeravao u izduvni sistem uz pomoć magnetnih polja, što bi za rezultat imalo kretanje svemirskog broda brzinom od oko 55 kilometara u sekundi.

 

Čank Dijaz, veteran iz sedam svemirskih misija, smatra da bi ovako silovito ubrzanje omogućilo da put do Marsa traje samo 39 dana, umesto sadašnje procene od tri godine, uključujući boravak na planeti u trajanju od 18 meseci.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here