Vesti
PREZADOVOLJNI: Parohijani iz Gruzije obišli brojne manastire

Nakon što su u februaru 2023. godine, parohijani iz Manhajma i okoline, predvođeni manhajmskim sveštenikom Markom Jovanovićem, posetili Gruziju, dogovoreno je da se gostoprimstvo uzvrati.

Kako sveštenik Marko Jovanović ima dugogodišnje poznanstvo sa sveštenikom Jovanom iz Gruzije, dogovoreno je da se gostima iz kavkaske zemlje, organizuje putovanje kroz Srbiju i Crnu Goru.

Sveštenik Jovan je stigao u pratnji svojih sinova Georgija i Ilije, bivšeg gruzijskog reprezentativca u fudbalu, Uče Lobnidze. Nedeljko Kukolj, jedan od parohijana koji su organizovali ovo putovanje, izneo je svoje utiske za “Vesti”.

Divna priroda

“Kao pravi domaćini, hteli smo da pokažemo naše prelepe manastire, crkve, prirodu i domaću kuhinju. Sedam dana je bilo malo za sve, ali grupa od 16 ljudi u dva kombija krenula je na putovanje iz Beograda. Obišli smo 20 manastira: Rukumiju, Tumane, Manasiju, Lešje, Žiču, Ljubostinju, Studenicu, Sopoćane, Crnu Reku, Đurđeve Stupove, Moraču, Dajbabe, Ostrog, Cetinje, Stanjeviće, Ždrebaonik, Ribnjak, Kumanicu, Mileševu i Rakovicu. Osim toga, posetili smo i hram Vaskrsenja, hram Svetog Kralja Jovana Vladimira, hram Svetog Marka, hram Svetog Save, kao i Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, zadužbinu dinastije Karađorđević. Malo je reći da su gosti bili zadovoljni viđenim”, rekao je Nedeljko za naš list.

Ostrog ostavio utisak

“Gosti iz Gruzije bili su oduševljeni i zadivljeni lepotama Srbije i Crne Gore i u razgovoru s njima najveći utisak su im ostavili manastir Ostrog, Manasija i Hram Svetog Save. Sve ovo bilo bi teško izvodljivo bez Novice Vukovića i Nikole Rustića, koji su iz Srbije i Crne Gore bili vozači i vodiči puta”, rekao je parohijan.

Jelo i piće

“Za gurmansku stranu puta bio je zadužen Nebojša Marković, poznat po dobrom ukusu za jelo i piće. Naša kuhinja ima šta da ponudi. Probali smo najbolji burek u Beranama i zlatiborsku komplet lepinju. Gurmanski put nas je odveo u Novi Pazar na ćevape i poznate mantije. U Jagodini smo jeli odličan srpski roštilj, a u Crnoj Gori kačamak”, istakao je Kukolj.

Ojačano prijateljstvo

“Za kraj je ostao Beograd i okolina gde je teško pokazati sve lepote Beograda, ali smo se potrudili. Prijatelj Vladan Andrić iz Mladenovca nas je ugostio u pečenjeri na jagnjetini i svinjetini sa ražnja. Zadnje veče je bilo za opuštanje u kafani uz junačku sablju i pljeskavicu srpsku, sočnu i mirisnu. Ovo putovanje će biti i nama i njima nezaboravno, a najvažnije je što smo ojačali naše prijateljske veze s našom pravoslavnom braćom iz Gruzije”, zaključio je Nedeljko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here