EPA/Mikhail Tereschenko
Vladimir Putin

Ekspertiza je pokazala da je avion Il-76 oboren pomoću američkog sistema “patriot”, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je rekao, upravo zbog toga Rusija insistira na tome da se sprovede međunarodna istraga povodom obaranja letelice. Putin je istakao da ne zna i ne razume zašto je Ukrajina oborila avion u kojem je bilo 65 njihovih vojnika koji je trebalo da budu razmenjeni.

– Ukrajina verovatno želi da nas isprovocira na uzvratne akcije – ocenio je ruski predsednik.

Putin je kazao da Moskva neće obustaviti razmenu zarobljenika sa Ukrajinom.

– Nećemo obustaviti razmenu. Moramo vratiti naše vojnike. Odnos ljudi koji se nalaze u Rusiji i Ukrajini je jedan prema deset, čak i više. Mi ćemo naše vojnike vratiti, ako ukrajinska strana bude spremna. Oni nam sve vreme šalju signale da su spremni – rekao je Putin.

On je poručio da Rusija neće zaboraviti zločine kijevskog režima protiv svojih građana.

Obaranje vojnog aviona Il-76

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli. Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom sa teritorije Ukrajine.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.

1 COMMENT

  1. Страшно је на чега су НАТО злочинци на челу са САД и Британијом све спремни,сетимо се Ирака,Сирије,Србије и Црне Горе…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here