EPA/Mikhael Klimentyev
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je čuđenje šta rade ministri u situaciji kada prihodi stanovništva padaju, a nezaposlenost i cene namirnica rastu.

– Realni prihodi su pali koliko, 3-4 odsto, a cena šećera je porasla više od 71 odsto. Ljudi se ograničavaju, jer nemaju novac za osnovne namirnice. Gde vi gledate? To je pitanje! Ovo nije šala – rekao je Putin, reagujući na izlaganje ministra za ekonomski razvoj Maksima Rešetnjikova o praćenju stanja na tržištu.

– Rekli ste da “pratite”, a cene šećera rastu već nekoliko meseci. Znamo da u ovim uslovima opada i kupovna moć stanovništa. Stalno govorimo o tome – rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

– U uslovima, kada nezaposlenost raste, prihodi se smanjuju, osnovne životne namirnice poskupljuju, vi mi pričate bajke o tome šta ćete uraditi. Održavaćete sastanke? Nadate se u agenciju za antimonopol – pitao je prisutne šef ruske države.

Putin je primetio da najbrže u svetu raste cena ulja – 30,8 odsto, dok je u Rusiji poskupelo za 23,8 odsto.

– Znači, može još da raste. Žitarice (su poskupele) za 19,09 odsto? A kod nas su makarone za 10,5 odsto, peciva 6 odsto. Ako se ne zaustave (cene), i dalje će poskupljivati! A ako se uzme u obzir prinos ili loša žetva, šećer je već skočio za 71,5 odsto. Zato je i ostala ta cena! A vi mi ovde pričate bajke o tome šta ste radili sa izvoznicima i proizvođačima. Vaš rad nema nikakve veze s tim! Stoga uskoro očekujem efikasne mere i rezultate! – rekao je ruski lider.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here