pixabay

Laurinas Kasčiunas, šef Komiteta za nacionalnu bezbednost litvanskog parlamenta, smatra da Rusija nema kapacitet za konvencionalni rat sa zapadnim zemljama.

Prema njegovim rečima, Rusiji će biti potrebno još pet do sedam godina da obnovi vojni arsenal ispražnjen ratom u Ukrajini, naveo je on u izveštaju litvanskom parlamentu.

Istovremeno, Kašjunas smatra da su mogući hibridni scenariji poput “invazije bez namere okupacije ili napada na strateške ciljeve”.

– Moguće su sive zone, scenariji poput napada Hamasa koji smo videli u Izraelu, sabotaža strateških ciljeva – rekao je Kačunas (41) u govoru pred litvanskim parlamentom.

Litvanija je pre mesec dana povećala bezbednost svog LNG terminala nakon što je oštećen gasovod Baltikkonektor.

– Do kraja godine imaćemo kapacitete da nadgledamo razne podvodne objekte bez posade i upravljamo pretnjama – rekao je tada Kašjunas, političar iz stranke desnog centra Domovinska unija – Litvanski demohrišćani.

Prema njegovim rečima, država kupuje bezbednosne sisteme ne samo da bi zaštitila LNG već i druge kompanije u energetskom sektoru. Kašjunas je otkrio da se o tome razgovaralo i pre incidenta sa gasovodom koji povezuje Finsku i Estoniju. Taj događaj je ubrzao odluku, rekao je.

U Litvaniji se mnogo raspravlja o mogućnosti da ih Rusija napadne. Gabrijelijus Landsbergis, ministar spoljnih poslova, nedavno je rekao da je ruski napad na baltičke zemlje i druge članice NATO-a “pitanje vremena”.

Ali predsednik Gitanas Nauseda se nije složio sa njim, pozivajući ga da “sedne i ohladi se”.

U međuvremenu, predsednik Letonije Edgars Rinkevičs rekao je da veruje da Moskva “zaista može da započne rat” protiv zemalja na istočnom krilu NATO-a ako u budućnosti odluči da iz rata u Ukrajini izađe kao pobednik.

2 COMMENTS

  1. Kako je odvratno ovo podmetanje izmisljenih planova Rusiji a zapravo kao i uvek najava Nato akcija ka Rusiji…i to ko se javlja do ovi severni patuljci kojima ocito nije jadna zrtva Ukrajine za Nato interese…Rusi ne zele ni cdlu Ukrajinu a i sta ce im njen zapad nadtanjem fasiszima od uvek…a patiljak ceni da dzin nema snage sto bi bilo bas smesno da nije tragicno u najavi. Rusija sa 10tak posto angazovane vojske evo vec dve godine odoleva Nato oruzju uz pogibiju ukra a ne litvanaca naravno.

  2. ŽIVELA EVROPA, ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here