EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN
Vladimir Putin

Neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savetu bezbednosti UN, potvrdio mi je predsednik Rusije Vladimir Putin, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

– Osećam veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovorali smo skoro sat vremena i pričali o ekonomiji, izgradnji gasovoda, Srpsko – ruskog hrama u Banjaluci, ceni nafte – rekao je Dodik, govoreći o poseti Rusiji i razgovoru koji je vodio sa Putinom u četvrtak.

On je naglasio da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne nijedan zakon, a uradio je to 140 puta.

– Rusija je potpisnik Dejtonskog sporazuma i ona to manifestuje na svaki mogući način. Iz špekulativnih razloga sva krivica pokušava da se svali na leđa Republike Srpske. Impresioniralo me to koliko je upoznat sa detaljima. Potvrdio mi je da neće biti podrške za (Kristijana) Šmita u Savetu bezbednosti UN. Rusija nema nameru da se meša u BiH, kako to čine neki drugi putem specijalnih izlasnika – poručio je Dodik.

Naglasio je i da je Republika Srpska posvećena Ustavu BiH i usmerena je na to kako je on izvorno zapisan.

– Sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom Ruska Federacija to podržava. Upoznao sam Putina da mi nemamo nameru da idemo ka NATO i njemu je to poznato. Dogovor i razgovor sa ljudima, bez mešanja drugih u unutrašnje stvari i to smo mogli da čujemo od predsednika Putina – poručio je Dodik.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime