EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin

Portparol EU, Peter Stano, kaže da se jučerašnjom odlukom Međunarodnog suda pravde o hitnom zaustavljanju invazije Rusije na Ukrajinu i isključivanjem Ruske Federacije iz Saveta Evrope, nastavila međunarodna izolacija Moskve, i naglasila nelegalnost vojnog napada na Ukrjainu.

– Kada je reč o Putinovoj agresiji na Ukrajinu i ukrajinski narod, on je već izgubio moralno, a sada gubi i na pravnim osnovama. Njegova međunarodna izolacija se povećava – poručio je Stano.

Na redovnoj konfrenciji za medije u Briselu, Peter Stano je naveo da je ”naređenje” Međunarodnog suda pravde Rusiji da zaustavi vojne operacije u Ukrajini ”obavezujuće prema međunarodnom pravu”, kao i da Sud nije utvrdio navode Ruske Federacije o genocidu u Ukrajini čime je Rusija opravdavala svoju vojnu intervenciju.

– Rusija nema prava da pod Konvencijom o genocidu i UN Poveljom jednostrano pribegne upotrebi sile na teritoriji druge države kako bi zaustavila navodni genocid. Odluka suda se prema međunarodnom pravu jasno može tumačiti kao jasno odbijanje Putinovog opravdanja za invaziju na Ukrajinu – kaže Stano.

Govoreći o odluci Saveta Evrope da okonča članstvo Rusije u toj organizaciji, Stano ocenjuje da je agresijom na Ukrajinu Rusija prekršila fundamentalne principe statuta Saveta Evrope, Povelje UN i međunarodnog prava.

Kao posledicu toga, Stano navodi činjenicu da bez čalnstva u Savetu Evrope ruski građani višse neće moći da računaju na zaštitu garantovanu Evropskom poveljom o ljudskim pravima, niti da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava.

– To je još jedna restrikacija prava ruskih građana izazvana nesmotrenim politikom Putina – kaže Stano.

Portparol EU je ponovio poziv Ruskoj Federaciji da se odmah vrati primeni međunarodnog prava, posebno u oblasti međunarodnih ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

4 COMMENTS

  1. NATO zločinci su imali dakle pravo da ”legalno” bombarduju civile širom Srbije, u cilju sprečavanja navodnog genocida u okviru iste te Srbije koja ne pripada ni jednoj od zločinačkih zemalja, a Rusija nema pravo da sprečava genocid nad sopstvenim narodom. Pravo je umrlo odavno u UN i Evropi. Vladavina prava, šta to beše ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here