Putin nudio Poljskoj podelu Ukrajine?

Rusi se, navodno, poigravali sa imperijalističkim snovima Poljaka: Vladimir Putin
 

"To je bila prva stvar koju je Putin kazao premijeru Tusku tokom posete Moskvi. Rekao je da je Ukrajina veštačka tvorevina a Lavrov da je poljski grad i zašto da zajedno ne rešimo tu stvar. Donald Tusk na to ništa nije rekao. Znao je da ga snimaju", kazao je Šikorski.

 

U razgovoru za američki magazin Šikorski, koji je pratio Tuska u Moskvu tada kao šef poljske diplomatije, rekao je da je Poljska vrlo jasno stavila do znanja da sa tim ne želi da ima nikakve veze a američki novinar to vidi kao potvrdu da je Rusija pokušavala da ostvari svoje ciljeve poigravajući se imperijalističkim snovima Poljaka.

 

Šikorski se, međutim, kada je vest o tom intervjuu odjeknula u poljskim medijima, večeras, oglasio da intervjuu nije bio autorizovan a da je američki novinar pogrešno interpretirao njegove reči.

 

"Neke moje reči su bile dezinterpretirane. Potvrđujem to da Poljska ne učestvuje u aneksijama. Podsećam da je Putin o Ukrajini kao o veštačkoj tvorevini govorio javno, na samitu NATO u Bukureštu 2008. godine", poručio je Šikorski na Tviteru.

 

Tu optužbu da je Rusija navodno pokušavala da uvuče Poljsku u parčanje Ukrajine večeras nije htelo da komentariše ni poljsko Ministarstvo inostranih poslova, ni premijerka Eva Kopač dok ne pogleda šta tačno piše u tom članku i intervjuu, a savetnik poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog, Tomaš Nalenč izjavio je da je iznenađen i da prosto ne veruje da je to zaista kazao.

 

"Imam dovoljno bujnu maštu da mogu da zamislim da je to Putin pola u šali i rekao 2008. godine, ali teško da mogu da poverujem da ta izjava nije iskorišćena i da je bivši šef diplomatije otkriva tek sada 2014. godine. Zvuči suviše senzacionalistički da bi bilo istinito", kazao je Nalenč poljskoj televiziji.

 

Nalenč je upozorio da se ako je izjava tačna Šikorski obreo u vrlo neugodnoj i teškoj situaciji i da ne misli da bi Šikorski u razgovoru za američki magazin dobrovoljno stao na stolicu, vezao sebi omču oko vrata i čekao samo ko će mu izmaći stolicu ispod nogu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime