EPA/ANDREJ CUKIC
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je u Siriji Rusija postigla čak i više nego što je očekivao.

U intervjuu za “Fajnenšel tajms” Putinu je postavljeno pitanje kakav je bio povraćaj rizika koji je Rusija preuzela u Siriji.

– Mislim da je dobar, pozitivan. Postigli smo čak i više nego što sam očekivao. Prvo, uništen je veliki broj militanata, radi se o nekoliko hiljada ljudi, koji su planirali da se vrate u Rusiju ili u susedne zemlje sa kojima nemamo vizni režim. Oba su jednako opasna za nas – odgovorio je Putin.

Drugo, mi smo ipak postigli stabilizaciju situacije u regionu koji je geografski blizu nas. To je takođe izuzetno važno. Osim toga, Rusija je uspostavila prilično dobre poslovne odnose sa svim zemljama u regionu, a njena pozicija u regionu Bliskog istoka postala je stabilnija – dodao je on.

– Sačuvali smo sirijsku državnost, nismo dopustili tamo haos, kao na primer u Libiji. Da se desilo suprotno, najgore, onda bi to imalo negativne posledice i za Rusiju. Da ne govorim o mobilizaciji naših Oružanih snaga. Naše Oružane snage dobile su takvu praksu kakva se nije mogla zamisliti ni pod kakvim vojnim vežbama u miru – zaključio je ruski predsednik.

Komentarišući situaciju u Venecueli, Putin je rekao da Rusija nema nikakve veze sa onim što se tamo dešava, ali je spremna za bilo kakav razvoj događaja u toj zemlji, ako se to bude dešavalo po zakonu.

– Mi nemamo nikakve veze sa onim što se dešava u Venecueli, razumete? Imamo tamo određene sporazume, naši avioni ponekad lete tamo, učestvuju u obuci. I to je sve. Zar mislite da tamo rukovodimo postupcima ustanika, kao što to rade neki naši partneri, ili rukovodimo dejstvima predsednika Madura? On je predsednik, zašto bismo ga kontrolisali? On sam kontroliše sve. Da li je to dobro ili loše, to je druga stvar, mi čak ni ne dajemo procene – objasnio je Putin.

On je podsetio da je Rusija prodavala oružje Venecueli još za vreme predsednika Uga Čaveza i to bez ograničenja i problema, apsolutno legalno, na isti način kao i druge strane države.

Putin je rekao da postoje ugovori u kojima je predviđeno šta i kako treba da se radi za održavanje vojne tehnike, obučavanje stručnjaka i održavanje tehnike da bude spremna za borbu.

– Mi održavamo tu tehniku. Mnogo puta sam i našim američkim partnerima to govorio – tamo nema naših trupa. Shvatate? Postoje specijalisti, postoje instruktori i oni rade. A nedavno, mislim, pre nedelju dana, odatle je otišla i grupa naših savetnika i specijalista – dodao je Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here