EPA-EFE
Vladimir Putin u poseti Marijupolju

Predsednik Rusije Vladimir Putin objasnio je zašto je odlučio da poseti Marijupolj i istakao da je ovo putovanje trebalo odavno da se desi, jer je želeo da vidi kako teku radovi na obnovi infrastrukture u novim regionima.

– Već je bilo vreme da dođem i vidim na primeru Marijupolja kako teku radovi, šta je još potrebno da se uradi i šta je prioritet. Veoma je bilo važno da se vidi kako teče obnova i kapitalni remont stanova. Razmatrali smo različita tehnička i tehnološko-logistička pitanja: koja sredstva da se primenjuju, kakvi materijali, kojim tempom je potrebno da se radi itd. Odnosno, ova radna poseta je trebalo odavno da se dogodi – rekao je Putin.

Ruski predsednik je ispričao da je pogledao i kako se obnavlja obrazovni sistem, kako ide remont Univerziteta, dva velika sportska terena i filharmonije.

Putin je proverio i kako se gradi klinika Federalno medicinsko-biološke agencije i novi stambeni kvartali Marijupolja, koji se, prema njegovim rečima, ne razlikuju od četvrti u glavnom gradu. Za ruskog predsednika je isto tako važno bilo i da pogleda park sa spomenikom koji je posvećen herojima Velikog otadžbinskog rata.

– Smatram da je veoma važno da se to sačuva, mi smo više puta o tome govorili – o našem zajedničkom sećanju, a za stanovnike Donbasa to je isto toliko važno kao i za sve ostale stanovnike zemlje. Kako se odnose prema poznatom spomeniku Savur mogila, koji je veoma dobro poznat, to je simbol. I ovde postoje simboli – istakao je on.

Putin je ispričao da je njegov razgovor sa lokalnim stanovništvom bio neočekivan.

– Mislio sam da tamo stoje radnici, jer su muškarci bili u radnoj odeći, želeo sam da sa njima razgovaram o tome kako idu radovi, ali se ispostavilo da su to lokalni stanovnici. Pozvali su me da dođem u njihovu kuću i da vidim kako žive. Stan je lep, moderan. Naravno, bilo je važno da se oseti raspoloženje ljudi. Možda je to i najvažnije – dodao je ruski predsednik.

Na pitanje šta je osećao kada je odlučio da sam sedne u auto i kada se našao u nepoznatom gradu, Putin je odgovorio da je poštovao pravila.

– Jedino što sam prekršio je to da sam vozio bez vezanog pojasa. Međutim, u takvim okolnostima je bolje da se ne vezujete, jer može brže da se izađe iz automobila – naveo je.

Putin je 18. marta posetio Marijupolj, gde je boravio u radnoj poseti. Kako je saopštila pres služba Kremlja, šef države je izvršio inspekciju nekoliko objekata u gradu i razgovarao sa lokalnim stanovništvom.

1 COMMENT

  1. Tamo je sve bilo nastimano. Koja Putinova sramota. Sa prozora su se culi glasovi da je sve laz i nastimano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here