EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV/ KREMLIN/SPUTNIK
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da zemlja praktično ne zavisi od uvoznih proizvoda.

– Prethodnih godina se mnogo toga promenilo u agroindustrijskom sektoru. Godine 2000. zavisili smo od skoro svih glavnih komponenti i oblasti da bismo zemlju obezbedili hranom. Sada takva zavisnost praktično ne postoji – istakao je ruski lider na sastanku sa radnicima agroindustrijskog kompleksa.

Rusija – četvrta po izvozu poljoprivrednih proizvoda u svetu

Prema njegovim rečima, Rusija je postala četvrta zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, prihod od izvoza iznosio je 43,5 milijardi dolara.

– Postali smo četvrta zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, a prva zemlja u svetu po (izvozu) pšenice. Od prodaje proizvoda na inostranom tržištu prihod je iznosio 43,5 milijardi dolara. Mi smo jedna od prvih zemalja u svetu po proizvodnji mesa u zemlji i to je takođe vezano za agronomske aktivnosti, stočna hrana je potrebna. Ovakvi rezultati nisu nikada zabeleženi u agroindustrijskom kompleksu zemlje – rekao je šef države.

On je dodao da je izvoz žitarica tokom prošle sezone (2022-2023) iznosio oko 50-53 miliona tona, dok će ove sezone (od 1. jula 2023. do 30. juna 2024) biti do 65 miliona tona.

– Čak ni za vreme cara nije bilo takvih rezultata – primetio je predsednik.

– Nije. Tada nije bilo takvih tehnologija – potvrdio je ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Putin je naveo rekordne količine žetve žitarica u Rusiji koje su iznosile 157 miliona tona 2022. godine i 147 miliona tona 2023. godine.

Predsednik je naglasio da je poljoprivredna industrija tehnološki sve naprednija i da je treba popularisati.

On je dodao da se poljoprivredni proizvodi iz Rusije šalju u 150 zemalja sveta i da se, bez obzira na sve spoljne poteškoće, rusko tržište širi.

Prema njegovom mišljenju, to se dešava “ne samo zbog obima proizvedenih proizvoda, već i zbog njihovog kvaliteta. Ipak, kvalitet ruskih prehrambenih proizvoda ostaje veoma visok”, zaključio je Putin.

1 COMMENT

  1. Pa neovisi ni Sjeverna Koreja a bogami ni Eritreja. Svi znamo kako se tamo lijepo živi u 2024 godini, uključujući i majčicu Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here