EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Štampanje više dolara za pokriće budžetskog deficita Sjedinjenih Država utiče na celokupnu svetsku ekonomiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, inflacija u SAD-u premašila je 5,0 posto dok je targetirana stopa oko 2,0 procenta, a Sjedinjene Države dve godine zaredom, kako je rekao, prave budžet s deficitom od 15 odsto, prenosi agencija Tass.

– Dakle, oni pokrivaju ovaj deficit na račun čega? Na račun emisije dolara. Otuda potiče inflacija – rekao je Putin, otvarajući sastanak o ekonomskim pitanjima, na kojem učestvuju najviši ruski finansijski, ekonomski i monetarni zvaničnici.

Dodao je da to „naravno, utiče u potpunosti na čitavu svetsku ekonomiju, imajući u vidu značaj američke ekonomije za ceo svet i ulogu dolara kao najveće, najtraženije rezervne valute“.

Putin je pozvao učesnike sastanka da se fokusiraju na način na koji će ruska ekonomija prevazilaziti posledice pandemije koronavirusa.

– Vidimo da se globalni ekonomski oporavak nastavlja generalno po prilično visokim stopama, ali je ovaj proces vezan takođe za rizike od inflacije – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here