Putin stao u Staljinovu odbranu

sputniknews.com, Vestionline
1
commons.wikimedia.org
Josif Staljin

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je „vrhuncem cinizma“ tvrdnje da je Josif Staljin pokrenuo Drugi svetski rat.

– Ne želim sada da iznosim neke karakteristike Staljinovog režima. Svi mi znamo za represije, logore, gubitke među našim ljudima, šta se dešavalo našim građanima tokom tih represija. To je crna stranica u istoriji naše države, ali da je Staljin pokrenuo rat – to je vrhunac cinizma – kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju ispada kao da je u 4 sata ujutru 22. juna 1941. godine SSSR napao Nemačku, a ne obrnuto.

– Nemačka vojska je prešla granicu Sovjetskog Saveza i, bez obzira na sporazum o nenapadanju, jednostrano napala SSSR – podsetio je Putin.

On je izjavio da ne treba zaboraviti tragičan rezultat rata – SSSR je imao između 25 i 27 miliona poginulih.

Ruski predsednik je podsetio da je upravo vojska Sovjetskog Saveza na juriš zauzela Berlin i da je u Drugom svetskom ratu poginulo između 25 i 27 miliona stanovnika SSSR-a, pola miliona Amerikanaca i između 350 i 400 hiljada Britanaca.

Putin je dodao da se treba suprotstaviti falsifikovanju istorije kako bi se izbeglo ponavljanje takve tragedije.

1 COMMENT

  1. Staljin je bio meta tad,kao i današnja Rusija sad,zapada.Zapad je očekivao da će Hitler završiti njihov posao,ali se prešao.Zapad je Staljina nazivao diktatorom,on to verovatno i jeste bio.Ali od njega je njihovo plaćeno čedo Lenjin bio veći zl,ikovac koji je pob,io više Rusa nego Staljin(Solženjicin-Arhipelag Gulag) a da se taj dušebrižnik zapad nikad nije oglasio nad zverstvima komunjare Lenjina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here