Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Pariz gde će se danas održati samit lidera „normandijske četvorke“ i bilateralni susreti sa liderima država ovog formata, uključujući i sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Pre samita, Putin će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Ti će sastanci, kako se očekuje, ukupno trajati pola sata.

Putina je u Jelisejskoj palati pozdravio odred počasne garde, a dočekao ga je francuski predsednik Emanuel Makron.

Kako piše list „Komersant“, pozivajući se na neimenovane izvore u ruskoj vlasti, Rusija će se držati čvrste pozicije po pitanju realizacije Minskih sporazuma. Izvor lista je objasnio da je za Ukrajinu predstojeći sastanak u Parizu politički akt, dok je za Rusiju radni susret.

Na sastanak su stigli i nemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Normandijski format“ je diplomatska grupa koju čine predstavnici Nemačke, Rusije, Francuske i Ukrajine za rešavanje situacije u Donbasu. Format se pojavio u junu 2014. godine i tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice invazije saveznika u Normandiji lideri četiri države prvi put razgovarali o deeskalaciji situacije na jugoistoku Ukrajine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime