Tanjug/AP
Taker Karlson i Vladmir Putin

Tokom intervjua sa Takerom Karlsonom, američkim novinarem, Vladimir Putin, predsednik Rusije u dvosatnom razgovoru nije spomenuo Kosovo, čije je priznanje nezavisnosti od strane Zapada ranije navodio kao jedan od glavnih razloga za pripajanje Krima i Donbasa Rusiji.

Putin je u prvom delu razgovora spomenuo Jugoslaviju, prijateljstvo ruskog i srpskog naroda, ali i probleme koje je, kako je rekao, Boris Jeljcin, prvi predsednik Rusije počeo da ima sa zapadnim zemljama nakon što je spomenuo odnos Zapada prema srpskom narodu, posebno kad je u pitanju bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

Uprkos neslaganju u vezi sa odnosom prema Srbima, Rusija je, kako je objasnio, bila voljna da nastavi dobre odnose sa Zapadom, uključujući i potencijalnu spremnost Rusije da postane članica NATO. Umesto toga, kako je rekao, NATO je nastavio politiku proširenja, uprkos obećanju da to neće učiniti. Putin je rekao da su svi američki predsednici s kojima je sarađivao bili spremni na kompromis prema Rusiji, ali da su bili zaustavljeni od strane administracije.

Rekao je da očekuje dogovor sa SAD u vezi s završetkom rata, utvrdivši da je sam spreman na pregovore, ali da Zapad, u očekivanju da je moguće poraziti Rusiju, to ne želi da prihvati.

Putin je poslednji put opširno govorio o vezi između Kosova i Dombasa prilikom razgovora sa Antonijom Guterešom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija u Moskvi u aprilu 2022 godine.

Kako prenosi Tass, Putin je rekao da kao što je Kosovo dobilo pravo da proglasi nezavisnost, od strane Međunarodnog suda pravde koji je dao za pravo Kosovu da proglasi nezavisnost bez obaveze da traži saglasnost centralnih vlasti Srbije, i Donbas ima pravo da proglasi suverenitet.

– Ako je time uspostavljen presedan, republike u Donbasu mogu da učine isto – rekao je Putin.

Inače, Karlson je bivši novinar američke konzervativne TV mreže “Foks njuz”, sa koje je otpušten nakon što je u javnost iznosio neutemeljene tvrdnje o tome da je Džo Bajden pobedio Donalda Trampa na izborima za američkog predsednika zahvaljujući izbornoj prevari. “Foks nju” je tokom sudskog procesa na kojem je tužen za klevetu priznao krivicu i kao odštetu isplatio 787 miliona dolara.

5 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here