Putin u Sibiru

0

Ceo dan daleko od Kremlja
 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Putin biti 300 do 400 kilometara daleko od najbližeg naselja, a ova proslava u Sibiru ujedno je i prvi slobodan dan koji je tim povodom ruski lider uzeo u poslednjih 15 godina.

Ne jenjavaju akcije širenja NATO na istok, zajedno sa nespremnosti SAD da napusti politiku mešanja u unutrašnja pitanja drugih država, što ugrožava svetsku bezbednost izazivajući Rusiju i Kinu da razvijaju sopstvene nuklearne programe. To tvrdi američki novinar i politički analitičar Pol Krejg Roberts. Po njemu, američki političari i dalje sprovode politiku iz vremena hladnog rata, a vojni blok NATO nastavlja da se približava granicama Rusije, uprkos postojećem sporazumu.

– Još 1999. tadašnji predsednik Klinton je poništio sporazume, koje je potpisao Džordž Buš (stariji) sa Moskvom, a u sastav Alijanse ušle su Poljska, Mađarska i Češka. Buš-mlađi je "napravio budalu" od svoga oca i državnog sekretara Džejmsa Bejkera, uključivši u NATO baltičke zemlje, Bugarsku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju. Moskva verovatno zna koliko vredi reč američkih predsednika, naveo je Krejg.

Politikolog kaže da je Rusija i tako okružena vojnim bazama SAD i NATO, ali Vašington istovremeno planira da proširi Alijansu, koristeći je za sopstvene geopolitičke ciljeve i kršenje osnovnih principa Svetske organizacije.

Veneto neće sankcije

Italijanska regija Veneto žaliće se zbog sankcija Rusiji pošto zbog njih trpi veliku ekonomsku štetu. Guverner Veneta Luka Zaija poručuje da regija želi da zaštiti interese domaćih kompanija. Tamo posluje 160.000 poljoprivrednih preduzeća sa ukupnim prometom od šest milijardi evra godišnje. "Zaslužujemo perspektivno tržište kao što je Rusija", rekao je Zaia.

EU:Politika, pa gas
Pregovori između EU i Rusije o Južnom toku mogu biti obnovljeni posle sticanja političkih uslova, rekla je buduća šefica diplomatije EU Federika Mogerini. "Mislim da politički uslovi za Južni tok u ovom momentu još ne postoje zbog situacije sa Ukrajinom i naših odnosa sa Rusijom", naglasila je doskorašnja šefica italijanske diplomatije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here