EPA
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se često moglo čuti od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo i da ne odgovara današnjim potrebama, posebno u vreme jugoslovenske krize, kada su, bez sankcija Saveta bezbednosti UN, zemlje NATO bombardovale Beograd.

– U našoj novijoj istoriji često smo čuli od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo, da ne zadovoljava današnje potrebe. Ali kada je to počelo? U vreme jugoslovenske krize, kada su, bez ikakvih sankcija UN Savet bezbednosti, SAD i njeni saveznici počeli da bombarduju Beograd, nemilosrdno i neustrašivo, ušli su čak i u ambasadu NR Kine u Beogradu – rekao je ruski predsednik na sastanku međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”.

On je kazao da su zapadni lideri tada tvrdili da su principi UN zastareli, zato što su hteli da deluju bez obzira na međunarodno pravo, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela da preduzima neke akcije, oni su to nazvali sramotom, rekavši da Rusija krši međunarodno pravo i Povelju UN.

– Ali, nažalost, uvek je bilo pokušaja da se međunarodno pravo prilagodi sopstvenim interesima. Da li je ovo dobro ili loše? Ovo je jako loše – poručio je Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here