pixabay.com

Pregovori o normalizaciji odnosa Sirije i Turske prekinuti su krajem prošle godine i od tada su u zastoju, izjavio specijalni izaslanik ruskog predsednika.

Putinov izaslanik, Aleksandar Lavrentjev, rekao je da je od kraja prošle jeseni ovaj proces delimično u zastoju, pre svega zato što je sirijska strana smatrala da je potrebno da od turske strane dobije uveravanja da će vojni kontingent koji se sada ilegalno nalazi na teritoriji Sirije biti dugoročno povučen.

Međutim, kako navodi ruski diplomata, niko nije potvrdio da će ovaj vojni kontingent biti povučen u bliskoj budućnosti.

– To je iz određenih razloga neprihvatljivo za Ankaru. Verujem da su takve izjave date nezvanično i na različitim nivoima sa turske strane. Turska neće ostati u Siriji i pre ili kasnije, kada se steknu odgovarajući uslovi, turski kontingent će biti povučen – ukazao je specijalni izaslanik ruskog predsednika Aleksandar Lavrentjev.

On je podsetio da je i bivši turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu to nezvanično izjavio u prošlosti.

– Turska strana, međutim, ne želi to da ozvaniči – rekao je Lavrentjev i predočio da je to, u ovom trenutku “veoma velika prepreka za zvanični Damask” jer sirijsko stanovništvo neće razumeti postupke svoje vlade koja će pregovarati sa zemljom koja zauzima deo sirijske teritorije, skoro duplo veći od Libana.

Istovremeno, Lavrentjev je naglasio da pitanje normalizacije odnosa između Sirije i Turske ” i dalje ostaje ključno u ruskom pristupu rešenju sirijskog problema”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here