ATAImages
Vladimir Putin

Nalog za hapšenjem predsednika Rusije Vladimira Putina ne samo što nije ostvarljiv, već za pozadinu ima dalje “disciplinovanje” svih država koje sarađuju sa Rusijom, ali i stvaranje preduslova da se u ovoj zemlji odigra “srpski scenario”, a ruski predsednik doživi sudbinu Slobodana Miloševića, mišljenje je sagovornika “Vesti” nakon što je haški Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini. Sud u Hagu je u saopštenju naveo da je Putin “odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju”.

Dolivanje ulja na vatru

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije, Živadin Jovanović ocenjuje da nije nimalo slučajno što je ovaj nalog izdat pred posetu Putina Kini, ali i da je reč o “novom dolivanju ulja na vatru”.

– S jedne strane poslata je jasna poruka Kini, ali mnogo važnije je da je to direktna poruka “disidentima” u redovima američkih i evropskih saveznika da “disciplinuju” svoj odnos i bojkot prema Rusiji. Nažalost ovakav potez je pokazao da Zapad ne želi smirivanje tenzija i obustavu ratnih dejstava u Ukrajini, već upravo suprotno, dalju globalnu konfrontaciju koja će biti mnogo opasnija od one tokom perioda Hladnog rata – ističe Jovanović. Ovaj diplomata kaže da je najapsurdnije da iza svega stoje SAD koje ne samo što ne priznaju Međunarodni krivični sud, već što otvoreno govore da se američkim državljanima, a posebno vojnicima, može suditi samo u Americi.

– To je ta politika dvostrukih standarda koju je Zapad i do sada praktikovao, ali u daleko manje opasnim situacijama i prema zemljama i ličnostima koje nisu moćne kao što su Rusija i Putin. Jedino je matrica ista, odnosno stepenovano satanizovanje jednog naroda, kao što je bilo u slučaju razbijanja SFRJ, a zatim i SRJ – zaključuje Jovanović.

Pravni eksperti su jedinstveni u oceni da je nalog za hapšenjem Putina ne samo ništavan, nego i neostvariv.

Besmislena optužnica

Akademik SANU i profesor Pravnog fakulteta, Kosta Čavoški kaže da je optužnica protiv Putina i u pravnom, ali u stvarnom pogledu besmislena.

– Zapad je očigledno izgubio živce i povlači poteze čiji je jedini cilj da se napakosti predsedniku Rusije. SAD, Rusija i Kina, nisu ratifikovale osnivanje Međunarodnog suda u Hagu čime su jasno stavile do znanja da neće na bilo koji način sarađivati sa tim sudom. Još apsurdniji je razlog zbog čega je ruski predsednik zapravo optužen. Putin se tereti zato što je rusku decu koja su se nalazila u zoni ratnih dejstava i stalnih granatiranja u delovima koje su pripojeni Rusiji – iz bezbednosnih razloga premestio na sigurno, u izbegličke kampove gde imaju sve uslove za život, pohađaju školu. Problem je što ukrajinski predsednik stalno tvrdi da su to Ukrajinci, mada se narod iz ovih regija jasno deklarisao suprotno – navodi Čavoški i objašnjava da je cilj podizanje optužnice i naloga za hapšenje Putina od početka bio drugi.

– Proglašavanjem lidera neke zemlje za osumnjičenog za ratne zločine ga automatski stavlja na listu onih političara sa kojima se ne može pregovarati. Time je stavljeno jasno do znanja da sa Rusijom nema pregovora, već da će se rat u Ukrajini voditi sve dok jedna strana ne pobedi, a ja čvrsto verujem da će to biti Rusija – smatra Čavoški.

Opasne namere

Legenda srpske advokature Toma Fila se pribojava da se iza ovakve odluke Međunarodnog krivično suda kriju mnogo opasnije namere.

– Najpre, plašim se da će za Srbiju još jedan uslov za njen pristup EU biti apsolutno distanciranje od Putina. A drugo, svima je jasno da je nalog za njegovim hapšenjem neizvršiva odluka. Jedini način da se Putin uhapsi je da se njegov režim obori nekom unutrašnjom revolucijom izdašno finansiranom sa Zapada ili da neka banda plaćenika bude dovoljno spretna da ga otme ili ubije. U ovom prvom scenariju, taj novi režim bi postupio prema Putinu na isti način na koji je Srbija izručila ili prodala Slobodana Miloševića. Da je Srbija bila dostojna svog imena, Milošević nikad ne bi bio izručen i to je sramota sa kojom će srpski narod morati večno da živi – zaključuje Fila.

Komandna odgovornost

Akademik Kosta Čavoški kaže da optužnica protiv Putina nikako ne može da se poredi sa optužnicama, a zatim i presudama vojnim, policijskim i političkim liderima Srbije i Republike Srpske.

– Oni su presuđeni na osnovu izmišljenog krivičnog dela “udruženi zločinački poduhvat”. U slučaju optužnice protiv Putina, ona je najbliža krivičnom delu “komandna odgovornost”. U sudskoj praksi je to viđeno kroz predmet “Jamašita”. To je general koji je vojničkom mudrošću savladao britanske snage u Singapuru, a zatim mu je suđeno zbog ratnih zločina jer je bio komandant japanskih snaga na Filipinima. On je presuđen i pored toga što je ustanovljeno da nije mogao da zna šta se dešavalo na drugim ostrvima jer su Amerikanci uspeli da preseku sve oblike komunikacije između japanskih snaga raspoređenih po filipinskim ostrvima – navodi akademik Čavoški.

Vučić zabrinut

– Mislim da će izdavanje naloga za hapšenje Putina, da ne ulazim u pravne stvari, imati politički loše posledice i govori da postoji velika nespremnost da se razgovara o miru o primirju. S kim će sada da razgovaraju ili možda neće da razgovaraju? Možda i ne žele mir. Mislite li da je Rusiju moguće poraziti za nekoliko meseci ili godinu dana? – upitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ruski odgovor

Kao “odgovor” na odluku da bude uhapšen, predsednik Rusije je boravio na Krimu gde je posetio umetničku školu i dečji centar. On je do Sevastopolja doputovao avionom, najvećeg grada na Krimu, gde je seo za volan automobila koji ga je vozio po gradu, rekao je tamošnji načelnik Mihail Razvožajev. Putin je na sličan način posetio i Marijupolj u Donbaskoj oblasti, gde je lično vozio automobil i obišao brojne gradske lokacije, ali i razgovarao sa lokalnim stanovništvom. U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda, te da Moskva odluke tog suda smatra “ništavnim i nevažećim.”

Ne postoje mogućnosti da do suđenja dođe

Dragan Bisenić, novinar i diplomata, rekao je za RTS da je mala verovatnoća da će predsednik Rusije zaista da se nađe pred Tribunalom, ali i da će Srbija verovatno biti primorana da podrži ovu odluku.

Poznati publicista smatra da skoro ne postoje mogućnosti da Putinu bude suđeno, ali da očekuje da će neke države reagovati negativno prema predsedniku Rusije.

– I zemljama koje podržavaju ovu odluku jasno je da su mogućnosti i verovatnoće da se ruski predsednik nađe pred ikakvim tribunalom male. Ono na šta se računa je politički i moralni uticaj, računa se da će druge zemlje reagovati negativno, te neće želeti da imaju odnose sa ruskim predsednikom, ali i ostalim ruskim zvaničnicima koji će verovatno biti optuženi – rekao je Bisenić i dodao da mnogi očekuju da će Putin završiti kao predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, tj. smatraju da će optužnica prethoditi njegovom padu s vlasti.

– Polazi se od pretpostavke da će se i u Rusiji stvari odvijati kao kod nas kada je Milošević 1999. optužen pred Haškim tribunalom, sada mnogi smatraju da je to bio uvod u njegov pad sa vlasti i isto se namerava i sa Putinom. Razlike su ipak očigledne, Rusija je nuklearna sila koja se prostire na jednu šestinu zemljine kugle – istakao je Bisenić.