pixabay.com

Osobe koje rade od devet ujutro do pet posle podne manje su sklone depresiji od onih koji rade drugu i noćnu smenu, pokazuje britanska istraživačka studija. Na rad u smenama posebno su osetljive žene, prenosi “Američki zdravstveni žurnal”.

Istraživači su detaljno proučili podatke sedam ranijih studija o povezanosti radnog vremena i mentalnog zdravlja u koje je bilo uključeno više od 28.000 ljudi.

Među “smenskim radnicima” evidentirali su za 28 odsto veću verovatnoću da će osetiti neki oblik mentalnih problema u odnosu na one sa stalnim nedeljnim radnim vremenom – od 9.00 do 17.00.

Rad u smenama menja bioritam, odnosno normalan biološki ciklus spavanja i budnosti koji odgovara izmenama dana i noći, objašnjavaju naučnici. Taj poremećaj ljude čini ćudljivim i razdražljivim i dovodi do socijalne izolacije, jer im se radno vreme ne poklapa sa onim koje ima ostatak porodice i prijatelji.

Studija pokazuje da je među radnicima koji rade samo noću verovatnoća za razvoj depresije veća za 33 odsto u odnosu na osobe koje rade redovno po danu.

Rezultati studije sugerišu da radnici i poslodavci treba da budu svesni potencijalnih posledica rada u smenama na mentalno zdravlje radnika, navodi se u studiji.

Ljudski mozak programiran je da spava noću, kada nema dnevnog svetla, kako bi se oporavio od svih informacija koje procesuira danju, objašnjavaju naučnici.

1 COMMENT

  1. Koja je ovo glupost.Američko radno vreme od devet do pet je uništilo zapadnu porodicu jer roditelji nemaju vremena da budu sa decom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here