Radmanović: Imamo pravo na referendum

0

 

Radmanović je Radiju Slobodna Evropa rekao da je sadašnja priča o referendumu vezana za raniji zaključak Narodne skupštine Republike Srpske da će odbiti svako dalje nametanje koje dolazi od visokog predstavnika.

 

Tihić: Ništa od referenduma

 

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da u BiH može da se govori o referendumima jer je ona demokratska država, "ali da od toga nema ništa". "Mi smo bili svedoci 90-ih godina raznoraznih referenduma, plebiscita, pa ništa od toga nije bilo, samo je to pogoršalo situaciju i dovelo čak i do nekih sukoba", naveo je Tihić.
Nema govora ni o trećem enitetu, dodao je Tihić u izjavi Radiju Slobodna Evropa i napomenuo da referendumi samo mogu da pogoršaju situaciju.

"Taj zaključak Narodna skupština mora realizovati. Realizacija zaključka znači odbijanje nametnutih rešenja i pozivanje građana da kažu šta misle o tome", objasnio je Radmanović.

To, naravno, ne može biti preko noći, dodao je Radmanović i dodao da na kraju mora doći do referenduma, prvo zato što sve zemlje demokratske u svetu imaju pravo na referendum, pa se to pravo ne može ukinuti narodima u BiH.

Kakvo će pitanje biti postavljeno, to je stvar organa koji donose odluku, stvar zakona, rekao je Radmanović.

On misli da bi u RS trebalo da prođe još jedan period dok se zakon, koji je stari, inovira ili donese novi. Ima još nekih ograničenja, ali videćemo kad će to biti, zaključio je Radmanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here