Rado ide Srbin u vojnike: 10.000 prijava za 2.200 uniformi

0

 

Gotovo pet puta veće interesovanje za prijem u službu: Vojska Srbije
 

"Na konkurs koji smo raspisali stiglo je više od 10.000 molbi. U toku prošle godine smo primili više od 2.200 ljudi", rekao je Miletić u intervjuu "Politici".

 

 

On je dodao da je činjenica i da većina od 10.000 molbi nije ravnomerno raspoređena na prostoru cele Srbije, tako da je broj prijavljenih u nekim sredinama čak i preko deset osoba na jedno formacijsko mesto, a u nekim jedan do dva.

 

Najveće nteresovanje uglavnom je na jugu centralne Srbije, istakao je Miletić i dodao da se od profesionalnih vojnika zahteva kontinuirano usavršavanje u toku karijere kroz pohađanje raznih kurseva. Najboljim profesionalnim vojnicima biće omogućeno unapređenje u podoficirske činove.

 

VS hoće Ex-yu avione

VS je zainteresovana za šest aviona G-4 s prostora Crne Gore, kao i pet "orlova" u višku oružanih snaga BiH, jer za njih VS ima remontne kapacitete, kao i usvojene programe modernizacije.
"To je jedan od načina da racionalno osavremenimo naše vazduhoplovstvo i omogućimo našim pilotima da lete. Pregovore oko ustupanja tih aviona vodi naše Ministarstvo odbrane", rekao je Miletić.

"Za nas je privremeno zamrzavanje obaveze služenja vojnog roka prihvatljivija mera od potpunog ukidanja vojne obaveze. Mali broj zemalja u regionu je potpuno ukinuo služenje vojnog roka, a vojske su im profesionalizovane", rekao je Miletić.

 

On je dodao da imamo bezbednosne izazove, vezane za Kosovo i Metohiju.

 

"To nas obavezuje na ozbiljne procene i održavanje potrebnog stepena operativnih sposobnosti. Moramo imati jaku vojsku, na koju država može da računa", istakao je Miletić.

 

Miletić je naglasio i da Kosovske bezbednosne snage nisu primećene na administrativnoj liniji, ali Kosovske policijske snage jesu.

 

"Prema sporazumima, one mogu biti prisutne, ali samo sa snagama Kfora, odnosno Euleksa. Povremeno se događa i da se pojave same, što je kršenje sporazuma i može biti potencijalni uzrok nestabilnosti na administrativnoj liniji", rekao je Miletić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here