Kosovo online
Stefan Radojković

“Kosovska nacija” podrazumevala bi uključivanje i nekih drugih etničkih zajednica, poput Aškalija, Turaka, Bošnjaka, Srba i Roma, kaže za Kosovo onlajn istoričar i politikolog Stefan Radojković i navodi da je stvaranje jedne ovakve veštačke nacije sa građanskim principom na ovim prostorima nemoguće sprovesti.

– Pitanje pojma kosovske nacije i šta bi to trebalo da znači je pitanje koje je zapravo vezano za mimikriju liberalno-demokratske države po ugledu na Zapadnu Evropu, dakle da postoji jedan takozvani građanski nacionalizam i građanska pripadnost takozvanoj građanskoj državi. To bi podrazumevalo da se Albanci na popisu izjasne kao građani Kosova ili Kosovari, ali to bi onda uključivalo i neke druge etničke zajednice – Aškalije, Turke, Bošnjake, Srbe, Rome, da se i oni izjasne kao građani Kosova i da se osećaju kao Kosovari – kaže Radojković.

On dalje objašnjava da na Kosovu vlada etnički nacionalni princip, gde se Kosovo poistovećuje sa Albancima, bar iz vizure prištinske administracije.

– Termin ‘Kosovari’ oni koriste u interakciji sa međunarodnom zajednicom, gde bi opet trebalo oni da vrše tu jednu vrstu mimikrije, gde govore da postoji kosovska građanska nacija, gde su svi Kosovari, bez obzira na jezik, poreklo, veru… To je zapravo mimikrija i nije slučajno, svi znaju, da se često ističe zastava prištinskih institucija, a uz nju i albanska etnička zastava, koja je zastava Albanije, međunarodno priznate suverene države. Oni će nastaviti sa tim performansom, ali to nikoga nije ubedilo, posebno Gorance i Srbe, da ta kosovska nacija uključuje i njih – navodi naš sagovornik.

Radojković kaže da se na Kosovu nacionalno opredeljenje više shvata kao etničko, nego kao građansko.

– Albanska nacija, srpska nacija, hrvatska nacija su već formirane. Ovaj sada pokušaj po građanskom liberalnom modelu je istorijska realnost Zapadne Evrope i praktično ga je nemoguće sprovesti u državama koje se nalaze istočno od Francuske. Taj građanski princip nacije tu nije prirodan i organski, nije autohtoni, već je na tim prostorima etnički princip gde mi možemo biti državljani, imati ličnu kartu i pasoš određene države, ali nacionalno opredeljenje se više shvata kao etničko, nego kao građansko. I u tom smislu to je jedan zaludan posao, jer ne postoji kosovska nacija, nije postojala ni posebna kosovska etnička grupa. To je albanska etnička grupa koja ima svoju samostalnu državu Albaniju koja je priznata i članica UN, a ovo je pokušaj stvaranja jedne veštačke nacije – zaključuje Radojković.

3 COMMENTS

  1. То су националне државе
    Република Српска
    Је створена јер Србима није дато право да остану у Југославији
    Са Србијом.
    Не постоје војвођани као нација .
    То је само покушај американизације
    Тих простора , што није логично
    И неће да може.

    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here