Vesti
Sa subotnje službe u hramu Svetog Save u Hajgejtu

U hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Australije, prošlog petka je obeleženo Preobraženje Gospodnje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Tim povodom, u poseti Zapadnoj Australiji boravio je episkop Mitropolije australijsko-novozelandske, Njegovo preosveštenstvo vladika Siluan.

U četvrtak su mnogobrojni vernici dočekali episkopa u Crkvi Svetoga Save u Hajgejtu, u Pertu, gde je služio praznično večernje.

Posle dobrodošlice koju je u ime sveštenstva i vernog naroda Zapadne Australije vladiki poželeo protojerej Saša Stojanović, episkop Siluan se obratio okupljenima sa arhipastirskom besedom.

Tom prilikom je izrazio radost što je ponovo s vernicima u ovom delu Australije, a zatim je govorio o značaju praznika Preobraženja za sve hrišćane.

Ovaj praznik posvećen je Hristovom preobraženju na gori Tavor, gde je najavljeno stradanje i slava sina Božijeg. Prema Bibliji, tokom molitve pred apostolima Petrom, Jakovom i Jovanom, lice Isusovo tada zasija kao sunce, a odeća postade sjajna i bela kao sneg. Time se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom.

Na praznik Preobraženja Gospodnjeg, episkop Siluan je služio svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svete Trojice u Pertu, gde se okupio veliki broj vernika.

Sa liturgije na Preobraženje Gospodnje u Crkvi Svete Trojice u Pertu

Narednog dana, u subotu, služio je večernje u hramu Svetog Save.

Tom prilikom se episkop obratio vernom narodu poučnom besedom, a zatim se prešlo u crkveni dom gde je upriličena trpeza ljubavi. Pošto Preobraženje pada u vreme Gospojinskog posta, praznična trpeza je kao i uvek na taj dan bila posna.

Poslednjeg dana posete Zapadnoj Australiji, vladika Siluan je služio liturgiju u misionarskoj parohiji Svetog Vasilija Ostroškog u Rokingemu, nedaleko od Perta, a u večernjim satima u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Severnom Pertu.

Vladika Siluan sa sveštenstvom iz crkava u Zapadnoj Australiji

Sastanak sa sveštenstvom

U toku posete, vladika Siluan je održao sastanak sa sveštenstvom srpskih crkava Zapadne Australije, u prostorijama pri hramu Svetog Save u Hajgejtu.

Tom prilikom razgovaralo se o važnim pitanjima za crkvu na ovim prostorima, a u sastanku su učestvovali protojerej-stavrofor Milorad Soaktar, protojerej Saša Stojanović, protojerej Stanko Srbljanin, prezviter Aleksandar Trninić, kao i protođakon Miodrag Tomić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here