Radovala se i sveta Petka

0

"Prijateljstvo" se doteruje

Zbog vernika, koji su crkvicu sv. Petke iz pariskog predgrađa Bondi prihvatili kao svoje čedo – jer su za nju skupili novac i obnovili je svojim materijalom i rukama – dvogodišnjica postojanja, osvećenje hrama, slava, pa još i krštenje parohovog sinčića, učinili su da se pamti i prepričava.
 

 

Krštenje Timoteja

U tu bisernu i cvetnu bogomolju, bogoslužeći u belo-zlatnim odorama, ušle su vladike požarevački Ignjatije Braničevski i zapadno-evropski Luka Kovačević, prota Nikola Škrbić, protonamesnik Željko Simonović, otac Slaviša Šanjić i Marko Genan, rumunski prota Valerin i đakoni Predrag Radaković, Ivan Životić i Jovan Milanović.

 

Bili su tu brojni dijasporci-aktivisti i mnogi drugi, pa i opštinski oci, sve generacije u slavlju ovog velikog dana. Svi ujedinjeni u molitvama i pojanju, u "Očenašu" ili "Velik si, Gospode", u lepom saosećanju dok bi zvonila zvona i sveštenstvo govorilo: "Mir svima" i "Ljubimo jedni druge", a začinili sa: "Na zdravlje i spasenje" i "Mnogaja leta".

Krštenje

 

Glavni junak ovog dana bio je petomesečni Timotej, naslednik paroha Željka. Skinuli ga do gola, kupali u svetoj vodici, pramen kosice mu ošišali i ništa mu od toga ne bi po volji, toliko se rasplakao da je zasuzila i krštena kuma Vojislava Bosanac. A kad je sve to prošlo, Timotije se osmehnuo. Zvanično je postao božje dete, pa se u nastavku i slavio njegov početak večnog života.

Slavska sveća, pogača i žito bili su delo kumova Mirjane i Mirka Josifović, koji su, što naš Pariz do sada nije doživeo, u opštinskoj sali Bondi priredili kraljevski ručak za 600 zvanica.

 

Sve je bilo – kao na filmu: armija uniformisanih "desnih ruku" (predvođeni sa dve Mirjane, Ignjatović i Ilić) neumorno je opsluživala "gladne i žedne", ali tek pošto su prota Nikola i protonamesnik Željko podelili arhijerejske gramate i zahvalnice.

A kad je počela pesma, nije mogla da se zaustavi. I crkvena, i narodna, tonove je raspršivala naša najbolja grupa "Lulu đine", mada se mora priznati da je zvezda večeri bio paraćinski đakon Predrag, u mantiji, sa mikrofonom u ruci, izabrao narodnjake, pa odjekivao jače od truba Jerihonskih, neki rekoše: "Slušaj, kao da peva Cune Gojković."

Na red je došla omladina. U šarenim nošnjama oduševili su KUD-ovi "Izvor", "Biseri" i "Prijateljstvo", a provrilo je kad su se svi prisutni uhvatili u kolo! Trajalo je ceo dan i pola noći. Toj bratskoj slozi sigurno se radovala i sveta Petka.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here