Mnogo je Zaječaraca, stanovnika istočne Srbije, nekadašnje Jugoslavije, a u skorije vreme i mladog sveta iz zemalja regiona, odrastao uz Gitarijadu u Zaječaru, najstariji festival neafirmisanih rok bendova koji se s pravom svrstava u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu.

Duže od pola veka, Gitarijada se organizuje u cilju podsticanja i afirmacije muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za rock’n’roll.

Ovogodišnja, inače 53. po redu, odvijaće se od 27. do 29. juna, a prethodile su joj Mini Gitarijade u Novom Sadu, Smederevu i Zrenjaninu, na kojima je deset demo bendova izborilo učešće u polufinale Gitarijade.

U dve polufinalne večeri (27. i 28. jun) nadmetaće se: Infuzija (Bratunac), Junkie Zulu (Trstenik), Reci cimet (Beograd), Bendover (Beograd), Gnijev anđela (Bratunac), Two Fingers (Novi Sad), Sanitarium (Beograd), Mehanizam (Užice), Bez rikverca (Banjaluka), Dusi (Beograd) i Headfull (Niš).

Na zvaničnom sajtu Gitarijade objavljen je program ovogodišnje manifestacije.

U četvrtak, 27. juna nastupaju Đorđe David & Death Saw, Demo bendovi (polufinale), Vlatko Stefanovski, S.A.R.S., Void Inn i Aleja Velikana.

Drugog dana 53. Gitarijade publika će imati priliku da sluša Gobline, Demo bendove (polufinale), Alena Islamovića, Riblju Čorbu i Up N’ Downs, a poslednje treće večeri (29. jun) nastupiće Atomsko sklonište, Demo bendovi (finale), Van Gogh, Metalsteel, Električni orgazam, NBG, da bi na kraju programa negde oko 1,30h bili proglašeni pobednici Gitarijade.

Organizatori su objavili da će rokonačelnik 53. Gitarijade biti član YU Grupe, Žika Jelić kome će ključeve grada Zaječara svečano uručiti na prijemu koji povodom početka 53. Gitarijade organizuje gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

Organizatori takođe pozivaju i sve zainteresovane mlade ljude, od 15 – 30 godina, da se prijave za volonterski tim, a ulaz na Gitarijadu, kao i boravak u kampu, opet će biti besplatni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here