EPA/Andrej Čukić
Ivica Dačić

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić je rekao da je naoružavanje Prištine raketama džavelin, suprotno Rezoluciji 1244 SB UN, štetan i kontraproduktivan potez koji ne doprinosi miru, kao i da to nije poruka Srbiji, već deo dugoročnog cilja da se pomogne nezavisnost tzv. Kosova.

– To je počelo 90-ih, ne samo posle Rezolucije 1244 jer se zna da je OVK dobijala oružje sa svih strana iz Nemačke, SAD, od islamskih zemalja, objasnio je za TV Pink.

Strateški interesi

Naveo da je reč o strateškim interesima da tzv. Kosovo bude nezavisno da se Srbija protivi i mora da bude oštra, čvrsta i mudra, kao i realna, ali treba i da nastavi da se naoružava. Podsetio je da je na i danas aktuelnu rečenica Zorana Đinđića svetskim liderima: “dok Srbija sedi za pregovaračkim stolom, iza leđa joj se faktički, ili formalno ili neformalno, priprema nezavisnost Kosova. Jedan od logističkih delova toga je, kaže, i naoružavanje što je suprotno Rezoluciji 1244 donetoj u cilju demilitarizacije Kosova.

– Postoje zemlje sa kojima imamo iste poglede i sa njima treba da sačuvamo najbliži odnos, pa one koje su priznale tzv. Kosovo, ali ne rade na njegovoj promociji i treće koje su i priznale i rade na promociji, čak i naoružavanju. Sa njima pokušavamo da tražimo zajedničke interese, a pre svega mir i stabilnost. To moramo sa zemljama koje su najjače i ne možemo da prekinemo diplomatske odnose zbog toga, ali treba da znaju da mi osuđujemo to što oni rade – rekao je Dačić.

Moguća destabilizacija

Predsednik parlamentarnog Odbora za KiM Milovan Drecun ne može da se složi sa izjavom Stejt departmenta da 250 protivtenkovskih sistema prodatih Prištini neće da naruši uspostavljeni balans snaga u regionu.

On smatra da je nova vojna formacija na KiM, udarna pesnica za dovršetak stvaranja velike Albanije, koja bi mogla opasno da ugrozi i

centralnu Srbiju. Stvara se, kaže, na teritoriji gde ne treba da postoji i koja već postaje ozbiljna po broju ljudstva, obuci, naoružanju i planovima za dalju dogradnju i uz nabavku naoružanja pokušava da više hiljada ljudi obuči za ratna dejstva.

– To nam ukazuje na nameru da realizuju neke ciljeve nasilnim putem – kaže Drecun i podseća da je Poslanik Samoopredeljenja Aljbina Kurtija kazao: “Nabavili smo toliko raketa, koliko otprilike Srbija ima tenkova”.

Smatra da je formiranje vojske dovršavanje priče o tzv, državnosti Kosova, a cilj sa KBS-om da završe policijsko-vojnim snagama ovladavanje severom KiM, da izađu na administrativnu liniju.

– Onda imaju osnovicu da mogu da destabilizuju i s druge strane administrativne linije centralnu Srbiju. Situacija nije nimalo bezazlena – upozorio je Drecun.

O odnosima SPC sa Vatikanom

Ivica Dačić smatra da treba jasno da se kaže da li je KiM nacionalni projekat ili ne i poručio da je važno da Srpska pravoslavna crkva radi na odnosu sa Vatikanom.

– Da li nam je bitno da Vatikan prizna Kosovo ili ne, …. da li ćemo nešto raditi ili i dalje biti u nekim rovovima koji nam nisu praktični. Interes nam je da papa bude na našoj strani kao što je bio oko Stepinca – rekao je i naglasio da nije jednostavno da li će Vatikan priznati nezavisnost tzv. Kosova ili ne, jer se zna koliki deo sveta je pod uticajem Svete Stolice.

Atak na sever

Milovan Drecun odvraća na izjavu porparolke ministarstva odbrane u Prištini koja kaže da se oni sada nalaze u drugoj fazi realizacije plana, koja podrazumeva pored ubrzanog nabavljanja novih sistema oružanja, saradnju sa KFOR-om u raspoređivanju na teritoriji Kosova.

– Svima je jasno da raspoređivanje podrazumeva sever – kaže on.

Lažni povod Zapada

Navršilo se 15. januara, 25 godina od događaja u selu Račak na KiM kada je srpska policija napala uporište terorističke OVK, a taj događaj je za međunarodnu zajednicu bio ključan okidač za bombardovanje tadašnje SRJ 24. marta1999. pod izgovorom da su to bili civili. Penzionisani general policije Goran Radosavljević izjavio je da u Račku nije bilo civila i da je u policijskoj akciji likvidirana teroristička grupa koja je predstavljala veliku pretnju i za civile i za policiju, da istinu o tome znaju svi, ali da Zapad nikada neće priznati da je akcija policije bila legitimna.