Rakija i vino za svetsku trpezu

0

Ekipa na štandu opštine Ugljevik
 

Radivoje Kuzmanović iz Prnjavora je na ovom sajmu predstavio deo porodične proizvodnje koja je okrenuta domaćoj šljivovici.

– Ovo što mi pravimo i nudimo potrošačima je prava ekološki proizvedena rakija, koja se na tržištu pojavljuje kao gusačanka, a ime je dobila po selu Gusak u opštini Prnjavor u Republici Srpskoj. Proizvodnja domaće šljivovice je porodična tradicija već 160 godina, a moja porodica to radi već 30 godina. Kod nas na štandu su bile dve grupe Nemaca koji su bili u banjama Vrućica i Kulaši u Republici Srpskoj i oduševljeni su, tako da sa njima nastavljamo uspešnu poslovnu saradnju – kaže Radivoje Kuzmanović.

Goran Jovanović iz Ugljevika, bio je na sajmu predstavnik više privatnih preduzeća i firmi, među kojim su fabrika nameštaja Enterijer i Zemljoradnička zadruga Ugljevik.

– Privatno preduzeće ZZ predstavilo je na sajmu domaće rakije od šljive, jabuke i kruške sa našeg područja. Na zajedničkom štandu bilo je još nekoliko privatnih firmi. Dolazili su naši ljudi i Austrijanci da se raspituju za proizvode i uglavnom su bili zadovoljni su onim što im nudimo – ističe Jovanović.

 

Inoks i aronija

Nada Mihajlović direktorka privatnog preduzeća Mediteran inoks iz Čelinca kaže da su u ovom preduzeću spojili dve grane privređivanja koje su međusobno potpuno različite.
– Pored proizvodnje predmeta od inoksa, u sastavu našeg preduzeća imamo i plantaže aronije od 2010. Mi nudimo kupcima proizvode od aronije: hladno ceđeni pasterizovani sok, slatko, kompot i čajeve, kolačiće, ali i sveže plodove aronije. To je biljka koja zahteva dosta posla, od okopavanja i orezivanja do ručne berbe. Naše plantaže aronije su ekološke, što znači da nema upotrebe hemije niti konzervansa u preradi. Na austrijskom tržištu već smo prisutni sa proizvodima od inoksa, a dolazak u Inzbruk je prilika da tom tržištu ponudimo i proizvode od aronije – ističe Nada Mihajlović. 

Na Prvom sajmu srpske privrede i srpskih brendova u Inzbruku predstavila se i Vinarija "Jungić" iz Markovca kod Čelinca. Njen predstavnik na štandu bio je Miloš Babić.

– Tu je naš kompletan asortiman vina. To je devet različitih vina u buteljkama od 0,75 litra: tri bela, jedno roze i pet crvenih vina. Vinarija je registrovana 2007. a prvi zasadi vinograda urađeni su 2004. godine. Počelo se od male kućne vinarije, međutim kako je kvalitet vina rastao i povećavana potražnja za našim vinima, tako se krenulo u ozbiljniju proizvodnju. Dosta naših vina je stiglo širom sveta, od Evrope do Australije i to zahvaljujući našim ljudima koji žive tamo.

Kotlić za Ginisa

Nada Živković rukovodilac Sektora za ekonomiju u Turističkoj organizaciji Prnjavora posebno skreće pažnju našim ljudima na Sajmu na zanimljivu manifestaciju.

– U Prnjavoru će se 19. avgusta, kada je Preobraženje i krsna slava naše opštine, održati manifestacija Kotlić za Ginisa. Tada će biti oboren rekord koji obezbeđuje ulazak u knjigu Ginisovih rekorda, jer ćemo kuvati kotlić sa 5.000 litara ribljeg paprikaša. Očekujemo mnogo gostiju tada i naš dolazak u Inzbruk je prilika da promovišemo ovu manifestaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here