EPA
Edi Rama

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova Mehmet Kraja izjavio je da je premijer Albanije Edi Rama bio pristalica ideje o podeli Kosova.

Prema njegovim rečima, dogovor je bio između predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i premijera Rame. Kraja je za KTV rekao da je ideja o podeli Kosova i dalje živa u medijima i grupama političara.

– Taj sporazum i dalje opstaje. Nije da je na dnevnom redu kao što je tada bio, ali i dalje opstaje u medijima, u grupama političara. Ideja je da Kosovo može da reši problem sa Srbijom teškim rezom. To je teza za koju ne bih želeo da verujem da može da opstane na Kosovu toliko dugo, uprkos činjenici da su akteri koji su ga kao takvog promovisali, u ovom slučaju Tači i Vučić, odustali. Još uvek kruži Kosovom – rekao je Kraja.

On je naveo da se zalaže za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ali da bi tako nešto, prema njegovim rečima, neophodno da se uradi u budućnosti.

– Bilo da se Kosovo pridruži Albaniji ili ne, mora se jednom zauvek ojačati, a onda bi potonji razvoj događaja mogao da govori o situaciji kada dve zemlje održe referendum. U dalekoj budućnosti, vidim da je to neophodno – dodao je on.

Kraja je naveo da je inicijativa “Otvoreni Balkan” bila Vučićeva ideja, a to je, prema njegovim rečima, iskoristio i premijer Rama.

– Rama izlazi i ponosan je na to što im je Srbija donela pšenicu, u vreme kada ima problema sa uvozom, ali ne kaže da je Srbija dobila naftu iz luke Drač – rekao je Kraja.

On je naveo da Srbija dugi niz godina nije menjala svoj pristup Kosovu, a da Kosovo nikada nije bilo bezbednije nego sada. Kraja kaže da situacija nije alarmantna, iako je, kako tvrdi, Srbija uspostavila vojne baze oko Kosova.

– Nema sumnje da Srbija, činjenicom da nije promenila strategiju, što tvrdi u odnosu na Kosovo, sasvim normalno predstavlja pretnju Kosovu. To je nešto u skladu sa činjenicom da je napravila baze oko Kosova. Neću da dižem uzbunu u vezi sa Srbijom. Mislim da je Kosovo bezbedno. Možda ima provokacija, takvih stvari, ali sa bezbednosne tačke gledišta, nikad nije bilo sigurnije – rekao je Kraja.

Istakao je da se odbrambeni kapaciteti Kosova moraju da se integrišu u NATO, inače, prema njegovim rečima, Kosovo nema druge šanse.

– Mi kao deo NATO ili sa činjenicom da imamo prisustvo NATO, treba da se osećamo bezbedno. Mi nastavljamo da vodimo našu politiku s obzirom na ovu činjenicu… Naravno, NATO ne rešava političke probleme i mislim da je dobro što se u ovom trenutku odbrambene sposobnosti razvijaju u saradnji sa NATO – rekao je Kraja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here