Tanjug/AP
Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama, povodom optužbi Prištine na račun specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, izjavio je da su to stvari koje “ostavljaju bez teksta” i koje više štete nanose, umesto što popravljaju situaciju, navodeći da put koji je izabrao Aljbin Kurti – nije put koji vodi ka cilju.

Rama je u intervjuu za ABC njuz rekao da pristup Prištine pomaže Beogradu, jer, prema njegovim rečima, Srbija postaje žrtva u očima cele međunarodne zajednice i prijatelja i partnera Kosova.

– Reakcija premijera Kurtija pre nekoliko dana bila je bez presedana. Ne pamtim sličan slučaj, da visoki predstavnik Kosova direktno optuži predstavnika EU i kaže da je poslao pismo pritužbe zvaničnicima, Šolcu i Makronu. To su stvari koje vas ostavljaju bez reči i dodatno štete onome što navodno pokušavaju da poprave, jer teorije zavere o saradnji koju ste otkrili između Srbije i specijalnog izaslanika EU nisu nešto što je preporučljivo da se ​​uradi – rekao je Rama.

Ne sumnja, kaže, u Kurtijevu želju da učini najbolje za Kosovo, ali velika želja i dobra volja nikada nisu dovoljni, već je potrebna strateška vizija da bi se postigao cilj, što on ovde ne vidi.

Na konstataciju da je pomalo paradoksalno da Albanija predsedava Savetu bezbednosti, a da je nemoćna da utiče na Prištinu, Rama odgovara da on ne želi da utiče na Prištinu, jer tamo postoji vlast koja proizlazi iz volje naroda, i ona ima odgovornost da vodi Kosovo i izabere put do cilja.

– Suština je da mislimo put koji su oni izabrali ne vodi ka ostvarenju tog cilja, već vodi ka koliziji sa SAD i EU. Ovo je tužno, ali verujem da je privremeno – rekao je Rama.

Za njega je izvesno da to ne donosi željeni rezultat za Kosovo, a to je završetak procesa normalizacije, a potom i izlazak iz “ćorsokaka priznanja”, pre svega među zemljama EU.

– To je i cilj francusko-nemačkog plana i to je trebalo da bude najveće moguće dostignuće što bi bilo i de fakto priznanje Srbije, bez obzira da li bi Srbija formalno priznala Kosovo ili ne. Kosovo bi dobilo svoje mesto, oslobodilo bi se tereta sukoba u nastavku procesa evropskih integracija. EU insistira na procesu normalizacije jer žele da integrišu Kosovo u celokupnu strukturu međunarodne organizacije, i u samu Uniju, što se nikada neće desiti ako Kosovo ne reši ovaj problem – rekao je albanski premijer.

2 COMMENTS

  1. Rama pomaze Kurtiju i Kurti pozame Srbima, bas interessantno…

    Nabolje bih vam bilo da izlazite iz nase semlje, pa vi mozete da pomazete kome hocete.

    KiM = Srbija

  2. А крајњи циљ је велика Албанија ??? Да то није крајњи циљ, онда би Рама осудио терор над српским народом, а не би само тумачио писма Куртија !!! Курти је господине Рама у сукобу са ЕУ и САД зато што неће да да права српском народу која би омогућила миран суживот, а не што је писао писма и износио своје сумануте идеје !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here