EPA/Malton Dibra
Premijer Albanije Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama, govoreći o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kazao je da je najbolji do sada i dodao da predstavlja “de fakto” priznanje Kosova od strane Srbije.

Rama, koji boravi u poseti Velikoj Britaniji, u razgovoru u sali Kraljevskog instituta za međunarodne odnose, Četam haus, naveo je da prema evropskom predlogu obe strane mogu da dobiju ono što im pripada.

– Mislim da je dokument na stolu najbolji gde obe strane mogu da dobiju ono što im pripada. Obe strane su veoma blizu rata, a miris krvi je i dalje jak do te mere da ne mogu da preduzmu poslednje korake. Ovo je pravi način i “de fakto” priznanje prava Kosova da živi i odlučuje samostalno – kazao je Rama.

Navodeći da je to “de fakto” priznanje Srbije gde treba da postoje normalni odnosi sa Kosovom, Rama kaže da je potrebno da se sprovodi sve što je dogovoreno, pošto je Balkan region sa mnogo zamki.

“Albanci su u najboljoj poziciji ikad”

Smatra da je Balkan ujedinjen i u ekonomiji i u osudi ruske agresije u Ukrajini veoma važan za stabilnost i mir jer se bez toga region vraća u prošlost, gde je, prema njegovim rečima, “miris rata i još je sveža krv između Kosova i Srbije”.

U tesnoj saradnji regiona igra ulogu i proces “Otvoreni Balkan”, a Rama kaže da je teško pregovarati sa Srbijom zbog ćorsokaka sa Kosovom.

– To je deo čitave transformacije koju Balkan doživljava. Albanci su u najboljoj poziciji u kojoj su ikada bili. Odnosi na Balkanu nikada nisu bili bolji. Imamo slona u sobi u svakom dogovoru sa Srbima, zbog Kosova. A za to moramo da zadržimo Srbiju na našoj strani jer ona može da nas vrati u prošlost – rekao je Rama.

4 COMMENTS

  1. Izgleda kao da su pobedii, samo izgleda…
    NIJE KRAJ, KRAJ JE KADA POBEDI DOBRO!!!!!!
    GRAČANICA U SRCU ZAUVEK

  2. Rama,Rama seti se otomana.Kako bi rekli albanija i siptari su na ,,periferiji,, a iza ledja im je Jonsko more.Razmisli ,,sa kim ces da pregovaras sledeci putu,,

  3. Од 2001 године па на овамо, ово је отприлике 152 де факто признање Косова. Само сањај Еди.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here