EPA/Clemens Bilan
Edi Rama

Predsednik Vučić i ja uvek imamo veoma jaka stanovišta, potpuno različita stanovišta po pitanju Kosova, koje on zove Kosovo i Metohija, rekao je albanski premijer Edi Rama. 

Rama je istakao da je za njega “to slobodna, demokratska, suverena država Kosovo”.

– Ali ako je situacija trenutno takva, mislim da u međuvremenu stvari, znate, napreduju, stvari se menjaju. Stvari se kreću u pravom smeru. Polako, ali se kreću. Nekada nismo imali nikakvu komunikaciju i bilo je nemoguće zamisliti da bi Srbi i Albanci mogli biti za istim stolom. Dakle, biće potrebno vreme, trebaće vremena, ali to je u redu – rekao je Rama.

Premijer Albanije se osvrnuo i na izjavu koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao u Davosu.

– Video sam poslednju izjavu predsjednika Vučića iz Davosa, i mislim da je bila prilično respektabilna s obzirom na način na koji je iskazao potrebu da se krene napred. Naravno, na svoj veoma poseban karakterističan način komuniciranja, ali iskazao je poštovanje –  prokomentarisao je Rama.

O činjenici da ima dobre odnose i sa Abazovićem i Đukanovićem, kao i sa Vučićem i Kurtijem uprkos međusobnih tenzičnih relacija ovih lidera u regionu, Rama kaže:

– Čujte, Milo napada Dritana i Dritan, ja ne znam da li on napada Mila ili ne, ali pretpostavljam da je tako, premda je Dritan mnogo više opsednut korupcijom i organizovanim kriminalom kao pojavom koju je potrebno iskoreniti iz crnogorskog društva. Takođe i između predsednika Srbije i premijera Kosova ima mnogo napadanja koji su nekada čak i mnogo teži. I ljudi me pitaju, kako je moguće da si, znate, ali zamislite ako bi svi gledali samo crno-belo i ako bi svi samo držali svoje pozicije i ako niko ni sa kim ne bi razgovarao. Stvari ne bi bile bolje. Dakle, uvek je najbolje razgovarati sa ljudima, pokušati razumeti razloge, iznositi svoje argumente.

Milo je prijatelj i on će uvek biti prijatelj

– Da, podržao sam ga u teškom trenutku zato što je tada zastupao multietničku saradnju… Ali to me ne sprečava i ne bi me moglo sprečiti da na osnovu činjenica kažem da je Dritan fenomen. On je neverovatan fenomen u regionu, u politici. On je, po mom mišljenju, jedini, ako ne grešim, koji je uspeo da stvori pokret koji u svom središtu ima građane, koji je sam po sebi multietničan, otvoren za svakoga.

Na pitanje šta za region znači to što je Crna Gora prvi put dobila premijera koji je nacionalni Albanac, Rama je rekao:

– Ne samo da je on prvi Albanac koji je premijer Crne Gore, već je i prvi premijer koji zaista ne preza od toga da kaže da je Albanac ili da je ovo ili ono, zato što veruje i ponaša se na osnovu svoga ubeđenja da je građanin Crne Gore, a način na koji mu kao Albancu pristupa srpska zajednica, način na koji se bavi nekim nerešenim pitanjima je hrabar, ali je prije svega za veliko divljenje, zato što on nema raskorak između onoga što kaže i onoga što radi, što nije veoma česta stvar u politici i u životu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here