RAND i pakleni plan za Ukrajinu

0

Ukrajinska vojska kontroliše Slavjansk
 

Prva podrazumeva potpunu izolaciju regiona, njegovo okruženje vojnim trupama i zabranu snadbevanja vodom i hranom. Ovaj zadatak je, navode ruski mediji, Porošenko već ispunio. Dalje analitičari savetuju da se suspenduje Ustav u regionu i uvede direktna predsednička vlast, a istovremeno da se region odseče od internet i telefonske veze.

 

Osveta gardista

Strelkov je dodao da se ukrajinska nacionalna garda sveti mirnim građanima Slavjanska, Kramatorska i Artjemovska zbog velikih gubitaka koje ima. To još jednom potvrđuje da greše oni koji misle da će se spasti represije ako se pripadnici samoodbrane povuku. Podsećamo, tokom noći i jutra 5. jula pripadnici samoodbrane napustili su Slavjansk i prešli u Kramatorsk. Međutim, Igor Strelkov je prebacio većinu jedinica u Donjeck. U međuvremenu, premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je objavio kraj vojnih operacija u Slavjansku i Krematorsku.

Druga etapa je "čišćenje". RAND predlaže vazdušne napade na strateške objekte pre operacija na zemlji. Kako su pokazali događaji poslednjih dana, te preporuke Porošenko ispunjava, navode ruski mediji. Dalje, pucati na sve koji nose oružje a kazniti na licu mesta one koji se suprostavljaju. Za zaštitu ukrajinskih vojnika dopušteno je i korišćenje nekonvencionalnog naoružanja. Oni kod kojih se na odeći ili koži nađu tragovi baruta trebalo bi da im se sudi za terorizam.

U trećoj fazi plan predviđa vraćanje usluga veze i isporuke hrane. Posebnu pažnju RAND posvećuje informacionoj bezbednosti, odnosno načinima kako zabraniti stranim, neproverenim novinarima da zalaze na područje operacija. Istraživačka organizacija RAND opovrgla je svoju umešanost u scenario koji se dešava u Ukrajini i operacije koje sprovode kijevske vlasti.

 

Što pre Kontakt grupa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je juče u telefonskom razgovoru nemačkom i francuskom šefu diplomatije Franku Valteru Štajnmajeru i Loranu Fabijusu da bi što pre trebalo održati sastanak međunarodne kontakt grupe za Ukrajinu. Lavrov traži da se primeni dogovor od 2. jula u Berlinu kako bi se Kijevu i predstavnicima jugoistočne Ukrajine omogućilo da razmotre bezuslovni i trajni prekid vatre.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da se vojna operacija na istoku zemlje nastavlja. On smatra da pripadnici milicije nisu iskoristili šansu da polože oružje i da sada moraju da snose odgovornost za svoje postupke. S druge strane, komandant snaga samoodbrane Slavjanskog Igor Strelkov rešen je da pruži otpor. On je izjavio da će organizovati odbranu Donjecka. Po informacijama kojima raspolaže, 80 do 90 odsto boraca i 90 odsto naoružanja izvedeno je iz Slavjanska, grada koji je do prekjuče bio glavno uporište proruskih pristalica, a sada je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Evakuisane su porodice pripadnika samoodbrane i njihovih simpatizera, jer bi bili u smrtnoj opasnosti da su ostali u gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here