EPA/Facundo Arrizabalaga

Novi skandal rasističkog tona u Bakingamskoj palati opet je postavio pitanje sposobnosti i želje kraljevske porodice da odražava modernu raznoliku Britaniju. Mediji bruje o tome kako je tu želju ovog puta razbila nemogućnost članice osoblja palate da se suzdrži od teme rase, identiteta i svojim primerom pokaže da su inkluzija i različitost sada već utabani kao teško gradivo za britanski dvor.

U kojoj meri je neprijatno ćaskanje postalo javna sramota za kraljevsku porodicu govori brzina kojom su reagovali i momentalna ostavka Suzan Hasi, počasne članice osoblja Bakingamske palate. Naime, kraljeva supruga Kamila upriličila je prijem da bi istakla problem nasilja nad ženama, ali je skup zasenio neprijatan razgovor Suzan Hasi s Ngozi Fulani, koja vodi organizaciju za pomoć Afrikankama i žrtvama nasilja.

Hasijeva je uporno ispitivala tamnoputu Fulanijevu “odakle je zapravo došla”, uprkos njenim pojašnjenjima da je rođena u Velikoj Britaniji. Hasijeva je, iako je Fulanijevu objasnila da je Britanka, insistirala na pitanju iz kojeg dela Afrike je došla, navodeći da mora znati odakle je, koje je nacionalnosti i odakle su njeni zapravo. Jedna od gošći priča da su članovi kraljevskog domaćinstva “ćaskali” s gostima ali da je to postala “neprijatna interakcija”.

Mediji prenose komentare da bi uvređena gošća trebalo da dobije izvinjenje, a da bi zaposleni u palati trebalo da prođu obuku, osim što ponavljaju ove reči – da bi osoblje, ako ne razume, makar moglo da “nabuba” šta sve spada u nedolično ponašanje. Novinari se opet pitaju kako se desilo da je kraljevska porodica, koja je venčanjem Megan Markl i princa Harija, umesto da započne novu eru u kojoj predstavlja primer modernog otvorenog i empatičnog društva, zapravo otvorila Pandorinu kutiju.

Te 2018. godine svet je svedočio idiličnom venčanju tamnopute razvedene Amerikanke i princa Harija, koje je u srcu Londona venčao afroamerički sveštenik koji je citirao Martina Lutera Kinga i govorio o crnim američkim robovima. Bajkovita slika monarhije koja nastoji da normalizuje rasno mešanje brzo se raspala pod optužbama za rasizam. Težak udarac ugledu kraljevske porodice bio je kad su Megan i Hari američkoj voditeljki Opri Vinfri priznali da im je najgore bilo kad ih je jedan od članova porodice upitao koliko bi tamna mogla da bude boja kože njihovog sina.

Poslednji skandal, koji je reflektovao nespremnost da se prihvati odgovor crnkinje da je iz Britanije, izbio je u nezgodnom trenutku. Princ Vilijam doputovao je u SAD u nastojanju da produbi međunarodnu ulogu kao moderna, saosećajna osoba. I kralj Čarls Treći govori da želi da njegova vladavina odražava Britaniju kao dom zajednica, misleći na različitost, da je dostupan svima i da želi da ga vole. Odlaskom Elizabete Druge, on je dobio krunu, kao i ogroman teret i obavezu da održi status monarhije kakav je u očima i srcima Britanaca nametnula njegova majka.

Novi skandal dolazi i pre nego što će Megan i Hari u Njujorku primiti nagradu koja pohvaljuje njihovo suprotstavljanje rasizmu. Njihov intervju popularnoj američkoj voditeljki, iako se fokusirao na dvor, spustio je pitanje rasne tolerancije na društvo u tolikoj meri da su reagovali britanski političari nabeđujući javnost da u njihovom društvu nema mesta rasizmu. Odbrana monarhije nekako je postala odbrana društva i tamošnjih vlasti od sličnih stavova, akcentovanih bregzitom i obećanjem svake nove vlade da će dodatno pooštriti imigracionu politiku.

Skandal izazvan odlukom vlade Borisa Džonsona da se imigranti mimo njihove volje deportuju u Ruandu, pokušala je da ublaži sad već bivša premijerka Liz Tras postavivši prvi put na čelna mesta u svom kabinetu tamnopute ministre. Ujedno je mislila da privuče raznolike birače jer nije vest ni da pripadnici etničkih manjina mahom podržavaju opozicionu laburističku partiju, dok su torijevci hronično optuživani za elitizam, rasizam, islamofobiju i mizoginiju.

A iz londonske policije čuje se da su Megan Markl upućivane “odvratne i ozbiljne” pretnje dok je bila član kraljevske porodice. Odlazeći pomoćnik komesara Najl Basu tvrdi da su zbog toga pojedinci procesuirani.

– Da ste videli tu vrstu retorike koja se koristi na internetu, da je vama to upućeno, osećali biste se ugroženo – rekao je Basu, koji je godinama otvoreno govorio o rasizmu i policiji sugerišući i da mu je zbog njegovih stavova onemogućeno da napreduje u službi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here