Youtube/TV Novi Bečej
Danica Jovanović

Podaci poverenika za ravnopravnost u Srbiji kažu da su Romi najdiskrimisanija populacija u Srbiji. Takvi podaci nisu nam potrebni da znamo koliko nepravdi trpe svakodnevno, svi vidimo i okrećemo glavu. Znamo koliko njih živi u siromaštvu, znamo kakva je situacija sa školovanjem romskih đaka, znamo da teško dobijaju posao.

Često možemo da čujemo kako ljudi izgovaraju: “Nisam rasista, ali Cigani su stvarno problematični, lenji, nevaspitani…” Takvim uverenjima mi doprinosimo tome da ih neko smatra manje ljudima, a nasilje nad njima prihvatljivim. Time podstičemo razvoj rasizma. To što neko izgovori na početku rečenice da nije rasista, ne znači da je to i istina.

Udruženje Roma iz Novog Bečeja već godinama se bori za ravnopravniji položaj romskog stanovništva i prava koja često teško ostvaruju. Bore se protiv stereotipa i nepravdi. Predsednica Udruženja Danica Jovanović ispričala je da u Srbiji rasizam cveta i da je tome svakodnevno svedok.

– Problemi sa kojima se suočavaju su brojni. Zaposlenje je problem za mlade u Srbiji, a ako ste pritom Rom, onda imate i dodatnu teškoću. Postoji veliki broj obrazovanih Roma koji obavezno budu odbijeni na konkursima. Niko im ne kaže razlog, ali to se oseti i bez toga da neko to jasno kaže. Dovoljno je da uđete u preduzeća širom Srbije, da li ste i koliko puta videli Rome da rade administrativne poslove? Ukoliko su i zaposleni, to su onda poslovi čišćenja. Imali smo u udruženju slučaj visokoobrazovane devojke, a kad se pojavila na razgovoru za posao, rekli su joj da trenutno ne traže čistačice podrazumevajući da je to posao zbog kojeg je došla. Sa takvim predrasudama je veoma teško izboriti se – istakla je za “Vesti”.

Kako je objasnila, oni Romi koji žive na selu su u još težem položaju.

– U malim seoskim sredinama teško je biti Romkinja i prodavati poljoprivredne proizvode iz svoje zajednice. Od Roma retko ko želi da kupi hranu. Tokom proleća i jeseni mnoge žene i devojke odlaze u nadničenje, a zatim štede kako bi prikupile novac za ogrev za zimu, iako bi mogle da proizvode na svojoj zemlji. Svesne su da će veoma teško proizvedenu hranu uspeti da prodaju – navodi naša sagovornica.

Borba protiv nasilja

Danica Jovanović ističe da je jedan od veliki problema i neobrazovanost romske dece na kojoj mora sistemski da se radi.

– Potrebna je podrška u učenju romske dece jer neobrazovani ili slabo obrazovani roditelji ne mogu da pruže adekvatnu podršku detetu u obrazovanju. Treba se ozbiljno boriti protiv diskriminacije, ranih brakova, vršnjačkog nasilja i omalovažavanja postignuća romske dece – ocenjuje naša sagovornica.

Ona navodi i da su stereotipi i predrasude prema romskom narodu i dalje veliki, te da im se i sada daju etikete da kradu, lažu, da su lenji i neobrazovani, što je svakako velika prepreka prilikom pronalaženja zaposlenja i prevazilaženja siromaštva.

Bez dostojanstvene sahrane?!

Danica Jovanović je ispričala da deo sveštenstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi odbija da sahranjuje Rome.

– Stalno o tome pričam kako bi se čulo za tu nepravdu i promenilo. Sama bila svedok u situacijama kad Romi i Romkinje dođu u situaciju da ne mogu dostojanstveno da sahrane svoje bližnje, kada dožive da ih neko odbije i ne želi da održi opelo. Jasno je da niko neće reći direktno da to ne želi da uradi zato što u pitanju pripadnik romske zajednice, ali to je više nego očigledno. Naše društvo i pravoslavna crkva bi trebalo da se zapitaju da li, kad već ne mogu dostojanstveno da žive, Romi mogu dostojanstveno bar da budu sahranjeni – kazala je Danica Jovanović.