Rasmusen: Avganistan prioritet NATO

0

"Ja sam apsolutno svestan činjenice da sve više ljudi postavlja pitanje da li je cena našeg učešća u operaciji u Avganistanu previsoka. Zato bih hteo da im poručim da bi cena našeg neučestvovanja bila još veća", kazao je Rasmusen.

 

Da je NATO okrenuo leđa Avganistanu, ta zemlja bi ponovo postala Al Kaidin centar za obuku regruta, što bi doprinelo povećanju nestabilnosti u centralnoj Aziji i bilo bi samo pitanje vremena kada bi posledice osetila i sama Evropa, rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse i konstatovao da je terorizam postao globalni problem.

 

Generalni sekter NATO-a širi ruke pokazujući koliko je Avganistan veliki problem prema njegovom mišljenju ali je u isto vreme naglasio da alijansa neće okrenut leđa toj zemlji

 

On je istakao značaj ulaganja u obuku i opremanje avganistanskih snaga, koje sledeće godine treba da preuzmu veću odgovornost za bezbednost u zemlji, preneo je Rojters.

 

Rasmusen je takođe predstavio oblasti koje su značajne iz aspekta globalne bezbednosti i rekao da je glavna uloga NATO da brani teritoriju i građane svojih članica, što je ta vojna organizacija uvek i činila.

 

Druga oblast je novi Strateški koncept koji će uskoro biti uveden, a treća bolja saradnja sa međunarodnim institucijama kao što su Ujedinjene nacije i Evropska unija.

 

Prvi čovek NATO je ukazao na potrebu "izgradnje zrelijih odnosa sa Rusijom na koje neće uticati različita mišljenja i stavovi dve strane".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here