Rat kultura na Starom kontinentu (5): Bliski istok kao rasadnik

0

Reuters/D.M.
Kalifat bi da se proširi po celoj Evropi
 

On konstatuje u razgovoru za "Dnevni avaz" i da je napad u Parizu pomno isplaniran. Kaže da ova situacija još jednom potvrđuje opasnost koja vreba od takozvanih asimetričnih, nepredvidivih pretnji koje se pojavljuju poslednjih godina.

Upitan pokazuje li napad u Parizu da svet nije naučio lekcije posle terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama, Hadžović kaže da se dovoljan stepen bezbednosti ne može ni dostići sve dok pojedinci veruju da će tako ostvariti svoja politička, verska ili ideološka prava.

– Evidentno je da se ova bitka mora dobiti na području Bliskog istoka i ostalih zemalja gde se pojavio ovaj problem. Svesni smo da se ove zemlje ne mogu same izboriti s tim, da je potrebna pomoć Evrope i Amerike. Ovo što sada imamo je verovatno jedan od rezultata neintervencije u Siriji, što je dovelo do pojave radikalnih grupa kao što je Islamska država – zaključio je Hadžović.

Islam na Alpima

Islamska država objavila je nedavno novu kartu svog "budućeg kalifata" i na njoj je celi Balkan. Islamski kalifat, prema zamisli džihadista, trebalo bi da obuhvati zemlje bivše Jugoslavije, ali i dobar deo Mađarske, Austriju i deo Alpa.

Kraj

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here