Rat protiv terora (1): Veliki brat pred vratima Evrope

0

Reuters/C.H.
Posle napada džihadista u Parizu, širom Evrope počeo je talas hapšenja i lova na islamističke ćelije – to se ocenjuje kao nova runda "rata protiv terora"

 

Do pariskog incidenta, obaveštajna i medijska pažnja bile su okrenute prema praćenju džihadista Islamske države u Siriji i Iraku, a posebno onog dela islamista regrutovanog iz Evrope i SAD.

Prema nalazu londonskog Centra za istraživanje radikalizma, ukupan broj stranih boraca koji se trenutno aktivno bore u Siriji kreće se između 11.000 i 12.000 od kojih su – kako stoji u istraživanju – 3.000 sa Zapada. Ostatak čine 3.000 Tunišana, 2.500 Saudijaca, 1.500 Marokanaca…

Očišćen prostor

Posle aktivnog učešća NATO-a, Evropske unije i SAD u rušenju režima u Tunisu, Libiji i Egiptu, džihadisti su – govore analize – dobili "očišćen prostor" za promociju njihovih aktivnosti i ideologije. Kao posledica ovoga, džihadisti u nekim zapadnim zemljama neometano razvijaju propagandne aktivnosti – javnim nastupima, cirkulacijom video-materijala, "ideološkim časovima" u džamijama i – čak – preko štampe širom EU.

Tunis se, u analizi, obeležava kao "inkubator" džihadista, naročito posle obaranja režima predsednika Ben Alija (2011. godine) i, potom nastalog haosa u susednoj Libiji, posle zapadne intervencije i ubistva Gadafija.

Na osnovu podataka iz komande sirijske armije, na koje se pozivaju londonske obaveštajne analize, samo je u Siriju, od početka građanskog rata, stiglo više od 54.000(!) džihadista iz 87 zemalja(!).

Podaci britanskih obaveštajnih službi uglavnom su sinhroni sa ovim nalazom. U njima se precizira da se na čelu liste stranaca nalaze džihadisti iz Čečenije (14.000), od kojih je poginuo 3.691 borac, uglavnom na ratištima u Siriji i Iraku. Posle Čečena najbrojnija je grupa Saudijaca, a slede Libanci, Libijci, Iračani, a pre svih se nalaze Tunišani.

Istraživanja pokazuju da se iz Saudijske Arabije trenutno na ratištima u Siriji i Iraku nalazi 12.000 džihadista (3.800 poginulih). Od 9.000 dobrovoljaca iz susednog Libana, u samoj Siriji poginulo je do sada njih 2.900.

Libijci i Tunišani se većinom bore pod zastavom Islamske države, dok se Marokanci i Alžirci bore u redovima radikalnog islamističkog fronta Al Nusra.

Londonske analize govore, zatim, da se islamisti na Bliskom istoku i njihovi parnjaci koji dolaze sa Zapada, najviše iz zemalja EU, radikalizuju "onlajn", preko društvenih mreža i posebnim "regrutnim tehnikama" koje uključuju sofisticirane, šifrovane poruke, "nečitljive"elektronske komunikacije i lične kontakte.

Sutra – Rat protiv terora (2): Veliki brat u spavaćoj sobi

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here