Youtube/World Today
Aljbin Kurti i Hašim Tači

Stopiranje investicije od 200 miliona dolara i pretnja povlačenjem američkih trupa sa Kosova, ukoliko vlada odmah ne ukine takse na proizvode Srbije, rasplamsali su sukob Hašima Tačija i Aljbina Kurtija. Predsednik samoproglašene države Kosovo osuo je drvlje i kamenje na premijera zbog njegovog inaćenja i nepristajanja da ispuni zahtev Vašingtona, optuživši ga da svojim lažima i kukavičlukom ugrožava savezništvo sa SAD i podriva opstanak Kosova.

– Kurti je frustriran. On nastavlja sa lažima i obmanama. Kukavički i đavolski narušava kosovsku politiku i institucije. Ismejava i sabotira državu. Nema hrabrosti niti da ukine taksu, niti da uspostavi reciprocitet. Nedostojanstven je i zalaže se za uništavanje istorijskih saveza. Paranoično govori o tajnom sporazumu između Kosova i Srbije. To što on radi je uvredljivo i opasno za odnos Kosova sa SAD. Kurti je takav stav stekao još u vreme kada je bio protiv konferencije u Rambujeu. I sada, kada mu administracija predsednika Trampa nudi mogućnost za uzajamno priznanje, Kurti se opet usprotivio. Kurtijeva jedina konstanta je da bude na suprotnoj strani Amerike. On je na suprotnoj strani istorije. Narod Kosova veruje SAD. Savez sa SAD za nas je svetinja i svi smo dužni da ga štitimo – napisao je Tači na Fejsbuku.

On je time najavio politički rat do istrebljenja sa Kurtijem, koji mu je uzvratio i optužio ga da je protivnik Evropske unije.

– Tači je antievropski nastrojen, iako me on i neki drugi nepravedno optužuju da sam antiamerikanac. Tači je sam pokazao da je antievropski, a ja sam i proamerički i proevropski. Ja verujem u transatlantske veze. On sebe proglašava antievropskim i počele su optužbe i klevete protiv mene da sam antiamerički nastrojen. Dakle, ja volim i SAD i EU, nama su potrebni zajedno – rekao je Kurti. On je dodao da neće promeniti stav o taksama, dodajući da je to pitanje o kojem treba da se odluči na referendumu.

– Oni koji menjaju stav po ovom pitanju treba da traže referendum. Legitimno je da menjate stav, ali je jedina mogućnost da se on promeni referendum i da o tome tražimo mišljenje naroda – poručio je Kurti, nakon čega su brojni političari zatražili da se povuče sa mesta premijera i ne dovodi u pitanje prijateljstvo sa Amerikom. Jedan od njih je i poslanik DPK Abeljard Tahiri.

– Kosovo bez takvog premijera može, ali dva miliona građana ne mogu da žive bez pomoći i zaštite SAD. Znali smo da je Kurti protiv Amerike, ali nismo znali kada će doći dan da to pokaže – rekao je Tahiri.

Moraće da prikoči

Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da sve što se sada dešava na Kosovu i što je vezano za rešenje problema liči na šovinističku farsu.

– Da li će i kada reka zaborava povući i novonastalog premijera, teško je reći. Međutim, javlja mi se da će Kurti u ime albansko-američke ljubavi promeniti politiku – smatra Janjić.