pixabay.com
Zgrada Bečke opere

Bečki hoteljeri nadali su se da će ova godina biti prva od pandemije koja će biti isplativa, ali je rat u Ukrajini uplašio mnoge turiste.

Prognoze su ukazivale na 75-procentnu popunjenost hotela u ovoj godini, ali sukob u Ukrajini izazvao je talas storniranja rezervacija.

– Zbog rata ponovo gubimo milione gostiju. Pre svega, unapred planirana putovanja se otkazuju. To ima dramatične posledice po gradske hotele, koji su ionako zbog dve godine pandemije u krizi – ističe Dominik Šmid, predsednik strukovne grupe hotelijera u Privrednoj komori Beča.

On je ocenio da će zbog ukrajinske krize biti za oko 25 odsto manje noćenja nego što je bilo planirano.

– Sa prvim ratnim okršajima u Ukrajini došlo je do preokreta u rezervacijama. Prekookeansko tržište je potpuno stalo. Ljudi iz SAD ili Japana stalno čuju “rat u Evropi” i zato izbegavaju ovaj kontinent, pa tako i Austriju – preneo je Gregor Kadanka, predsednik Udruženja turističkih agencija pri Privrednoj komori Austrije.

Dodatni problem predstavlja i poskupljenje cene goriva, a time i avionskih karti. Takođe, ponovne oštre korona mere u Kini onemogućavaju kineske turiste da dođu u Beč, a pre pandemije samo Kinezi su ostvarili više od pola miliona noćenja u glavnom gradu Austrije.

Pored toga, izostaju i turisti iz Rusije, kojih je pre pandemije bilo oko 200.000 u Austriji, a i koji su bili uvek najizdašniji pri kupovini luksuznih predmeta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here