Tanjug/AP

Vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim al-Falahi, rekao je da je izraelski rat u Pojasu Gaze prošao kroz tri faze, a prva je bila strateški napad izraelske vojske na severnu oblast Pojasa.

U vojnoj analizi za Al Džaziru, Al-Falahi je dodao da se druga faza mogla nazvati strateškom ravnotežom, u smislu da svaka strana nastoji da zadrži svoje snage i mogućnosti, a zatim je usledila treća faza, koju je opisao kao najopasniju.

Ističe da u trećoj fazi dominiraju iscrpljenost i zamor na obe strane, jer palestinski borci pokušavaju da sačuvaju svoje vojne sposobnosti i infrastrukturu, s obzirom da se produžilo trajanje borbi, i kako bi se prilagodili periodu koji dolazi.

Navodi da Hamas pokušava da iscrpi sposobnosti izraelske vojske u oblastima u koje je ušao. Kao primer za to navodi operacije bombardovanja područja u okolini Pojasa Gaze, upotrebu minobacačkih granata, izvođenje snajperskih operacija i upotrebu protivtenkovskih granata. Zaključio je da palestinske snage pokušavaju da iskoriste sva raspoloživa sredstva za izvođenje kvalitetnih operacija koje dovode do sigurnih gubitaka.

S druge strane, nastavljaju se izraelski kopneni i vazdušni napadi na Pojas Gaze, osim ograničenih operacija upada izraelske vojske na područja unutar Gaze, a zatim dolazi do povlačenja s tih područja zbog smanjenja broja snaga i vojnih vozila.

Al-Falahi je naglasio da se uspesi mere ratnim ciljevima koje je postavio Izrael, poput uništavanja kapaciteta Hamasa, njegovog razoružavanja, ubijanja njegovih vođa i dolaska do zarobljenika.

Skrenuo je pažnju na to da Izrael nije bio u stanju da uništi sposobnosti palestinskog otpora, bez obzira na značajnu nesrazmeru u odnosu snaga.

Smatra da je Izrael u velikoj meri iscrpljen ekonomski i da vlada oštra politička podela unutar zemlje, osim toga što je uništena vojna mašinerija i da se povećavaju pretnje izraelskoj nacionalnoj bezbednosti. Dodaje da Izrael ne bi nastavio svoj rat protiv Gaze da nije bilo američke podrške.

Invazija na Rafu

Kada je reč o insistiranju Izraelske vlade na invaziji na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, vojni stručnjak objašnjava da je percepcija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zasnovana na tome da je kretanje napred neophodno sve dok je na snazi vojna opcija jer je to način da se uništi infrastruktura otpora i da se dopre do njenih vođa i zatvorenika koje drže.

Postavio je pitanje: “Razmišlja li Netanjahuova vlada o tome da postigne sporazum o razmeni zatvorenika ako ne pronađe ništa u Rafi ili ne ostvari ciljeve koje je najavila?”

Ističe kako odlazak u Rafu znači da će Netanjahu ostati na funkciji premijera, a zaustavljanje rata bi značilo kraj njegovog mandata. Dodao je da se pred izraelskim premijerom nalazi malo mogućnosti, pogotovo ako se uzme u obzir uzdržanost Vašingtona o pitanju pokretanja bilo kakve vojne operacije Tel Aviva u Rafi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here