Ratko Mladić mora u Hag

0

Tadić je u emisiji RTS "Srbija pita predsednika" ocenio da je sadašnja vlast u Srbiji, hapšenjem Radovana Karadžića, pokazala da je sposobna da uhapsi optužene za ratne zločine.

 

Tadić smatra da Ratko Mladić mora da odgovara pred haškim tribunalom

 

"Ne mogu da kažem da je sposobnost da se uhapse optuženi za ratne zločine bila iskazana u svim administracijama pre ove vlade koju vodi Mirko Cvetković. O tome ćemo kad-tad morati da povedemo računa i porazgovaramo sa onima koji su prethodno vodili administraciju", poručio je Tadić.

 

Komentarišući ostavku Rasima Ljajića na funkciju koordinatora Akcionog tima za hapšenje haških optuženika, Tadić je rekao da je to čin političke odgovornosti koji poštuje.

 

’’ Ljajić je vodio važnu instutuciju i zahvalan sam mu što je i u vreme Vlade u kojoj nije učestvovala Demokratska stranka, preuzeo odgovornost kada to niko nije hteo. Nema nikakve dileme da nisu svi uspunjavali svoje zakonske obaveze u skorijoj prošlosti, ali kada se završi saradnja sa Haškim tribunalom, moraćemo to ozbiljno proanalizirati u pravnoj proceduri i videti da li je neko izvršavao krivična dela’’, rekao je Tadić.

 

Odgovarajući na pitanje građana da li je Mladić zločinac i da li je odgovoran za genocid u Srebrenici, Tadić je rekao da odluku o tome da li je neko zločinac donosi sud.

NATO nije imperativ

 

Govoreći o NATO, Tadić je rekao da referendum o članstvu u Alijansi nije imperativ, ali je njegov politički stav da se referendum mora održati.

 

"Veliko je pitanje da li će Srbija ikada organizovati referendum na temu ulaska u NATO", rekao je Tadić i podsetio da postoji skupštinska rezolucija o vojnoj neutralnosti Srbije.

"Nemam pravo da iznosim svoje mišljenje o tome da li je Mladić zločinac ili ne, ali apsollutno sam uveren, imajući u vidu njegovu ulogu u ratu, da mora da se nađe pred Haškim tribunalom i odgovara na optužbe koje postoje", rekao je Tadić.

 

Tadić je ocenio da je Srbija bila "prokažena" u međunarodnoj zajednici zbog zločina u Srebrenici i da je zato kredibilitet srpskog naroda i države bio doveden u pitanje.

Integracija u NATO, kako je naglasio Tadić, nije na dnevnom redu i nije uslov za ulazak u Evropsku uniju.

 

On je podsetio da je američki potpredsednik Džozef Bajden izrazio razumevanje za neutralnu polziciju Srbije.

 

"Dobro je da NATO države žele Srbiju, a Srbija će da odluči da li hoće ili neće u NATO. Srbija je donela deklaraciju o neutralnosti", istakao je Tadić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here