EPA/TANNEN MAURY
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp nikada neće dozvoliti Iranu da poseduje nuklearno oružje, Amerika uvek razmatra vojni scenario kako bi to sprečile, izjavio je specijalni predstavnik SAD za Iran Brajan Huk.

„Kada igrate po pravilima Irana – on pobeđuje. Polazimo od pitanja nacionalne bezbednosti uz produženje embarga na oružje, koji je na snazi već 13 godina“, rekao je Huk u intervjuu za izraelski TV kanal „Kanal 13“.

On je dodao da se nada da će Rusija i Kina, budući da su članice Saveta bezbednosti UN, podržati Ameriku, jer “takođe žele da vide da je Bliski istok miran i stabilan“ region.

Huk je dodao da odluka Sjedinjenih Američkih Država da napuste Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu nije bila pogrešna.

“Napuštanje sporazuma je bila ispravna odluka. Pitanje koje mi postavljamo u ime američkog naroda je sledeće: koji je način najbolji da se spreči Iran da dobije nuklearno oružje? Odgovor nije iranski nuklearni sporazum. I mi i predsednik (Tramp) smo jasno dali do znanja da Iran nikada neće dobiti nuklearno oružje i da je vojni scenario uvek u razmatranju. Zasigurno se razmatra, predsednik im nikada neće dozvoliti da imaju nuklearno oružje“, izjavio je Huk.

SAD su ranije predale Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije o produženju embarga na oružje Iranu, koji ističe u oktobru ove godine, saopštio je za RIA „Novosti“ izvor iz Saveta bezbednosti.

Šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisala je 2015. godine Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here