Ratnice koje će džihadiste oterati u pakao

0

Kurdske ratnice kojih se plaše džihadisti
 

Nakon što su se iračke i sirijske vojne snage povukle, graničnu oblast između Iraka i Sirije trenutno kontrolišu kurdski dobrovoljci.

 

Kurdske ratnice su zaposele osmatračnicu na granici, odakle mogu da prate aktivnosti Islamske države u Iraku i Siriji.

 

Jedna od njih priznaje da pre rata protiv Islamske države nikada ranije nije pucala.

“Kada sam prvi put pucala bila sam uplašena, ali ljubav prema domovini je jača od straha”, rekla je Rozarina za RT.

 

Ova devetnaestogodišnja devojka, koja je napustila školovanje da bi se pridružila kurdskim Odredima narodne odbrane (YPG), kaže da sada otvara vatru “čim se nešto mrdne (na strani Islamske države)”.

 

Sve žene u bataljonu su dobrovoljci i bore se pod parolom “Hava” (prijateljstvo).

Rozarina kaže da ona i njene “sestre po oružju” imaju punu podršku svojih porodica u borbi za zaštitu zemlje Kurda i njenog naroda, a njihov komandant Dalil Derki objašnjava da se njegovi odredi bore protiv ekstremista Islamske države koji su “izopačili islam”.

 

“Prema njihovoj filozofiji, žene nemaju ulogu u društvu. Oni veruju da neće otići u raj ako stradaju od ženske ruke”, kaže on za RT, ističući da su polovinu džihadista u graničnoj oblasti ubile žene.

 

Za razliku od Rozarine, Beritan je već učestvovala u mnogim “opasnim bitkama”, od kojih je jedna trajala “celu noć i ceo dan”.

 

“Ne mogu da kažem da sam se bojala, koncentrisala sam se na ubijanje terorista i nisam razmišljala o tome da li ću umreti”, objašnjava ona.

 

Mnoge od ovih devojaka kažu da će se boriti sve dok se ne završi rat sa Islamskom državom.

 

Kurdi nemaju vlastitu državu, pri čemu oblast Kurdistan (zemlja Kurda) zahvata granične oblasti Irana, Iraka, Sirije i Turske.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here