Ravnopravnost polova povezana sa suicidom

0

Žene imaju božansku misiju: Ahmet Davutoglu

 

"Zašto je, sa jedne strane, bruto društveni proizvod u najrazvijenijim zemljama – ne želim da ih imenujem, ali uglavnom je reč o skandinavskim državama – na najvišem nivou, ali je tamo na najvišem nivou i stopa suicida? Zašto?", pitao je turski premijer.

 

On je u govoru na sastanku ženske sekcije vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP) rekao da politika ravnopravnosti polova, kakva se vodi u Skandinaviji, uništava "komplementarnost polova u životu", prenela je agencija "Sputnjik" pozivajući se na turski list "Hurijet".

 

Davutoglu je rekao da žene imaju "božansku misiju" i naglasio značaj "majčinstva".

"Zato, pošto naše žene ispunjavaju božansku misiju očuvanja čovečanstva u životu, one imaju pravo da se odmaraju pre i nakon što postanu majke i da imaju vremena za svoju decu. Ovo nije usluga, nego samo vraćanje duga", rekao je turski premijer.

On je osudio nasilje nad ženama i rekao da oni koji tuku i ponižavaju žene "pokazuju svoju slabost i beščašće".

 

Aktivisti za zaštitu prava žena oštro kritikuju AKP zbog nametanja sve konzervativnije i autoritarne političke kulture, piše turski list.

 

U tekstu se dodaje da je Turska zauzela 120. mesto među 136 zemalja 2013. godine po indeksu neravnopravnosti među polovima, u istraživanju Svetskog ekonomskog foruma, i da je pala za 15 pozicija u odnosu na 2006. godinu.

 

Davutoglu je napomenio da žene čine 14,5 odsto poslanika AKP i da vladajuća stranka treba da poveća taj procenat na 25 odsto.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here