Razmenjeni zarobljenici na istoku Ukrajine

0

Beta/AP/D. V.
Razmena zarobljenika se odigrava na neutralnom terenu (Foto: Arhiva)
 

 

Ukrajina je predala 222 zarobljenbika, dok su pobunejnici oslodili 145 ljudi, po čmu je to najveća razmena zarobljenika od izbijanja sukoba u aprilu, prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Portparol ukrajinskog predsednika Svjatoslav Cegolko rekao je da je 146 Ukrajinaca oslobođena danas, a četiri će biti puštena sutra, preneo je Interfaks.

Više stotina zarobljenika već je razmenjeno prethodnih meseci.

Tokom današnje razmene zarobljenika napetost je bile vidna, a predstavnica pobunjenika za ljudska prava Daria Morozova je u jednom trenutku, kako je javila agencija TAS S, rekla da će razmena biti odložena za sutra.

Ruske televizije prikazele su snimke ratnih zarobljenika koji ulaze u autobus u pobunjeničkom uporištu Donjecku posle čega su odvezeni severno od tog grada gde je obavljena razmena.

Na mestu razmene, zarobljenici su prozivani u grupama po 10 dok su zvaničnici s obe strane proveravali njihov identitet.

Razmena zarobljenika planirana je za početak ove nedelje, a odlaganje je doprinelo i neuspehu pregovora o primirju u Minsku čiji je nastavak zakazan za danas, ali je odložen na neodređno vreme.

U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku od aprila je poginilo više od 4.700 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here